avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un caz complicat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un caz complicat

Am si eu un caz, asupra caruia as dori sa cunosc parerea dvs. Incerc, de o buna bucata de vreme, sa cumpar o casa, dar m-am lovit de tot felul de probleme si asta dupa ce am achitat un avans mare, care reprezinta cam 80 % din valoarea convenita cu vanzatorii. Situatia acestora era destul de incurcata, insa eu nu stiam acest lucru, la data cand am achitat avansul. Pe scurt, casa a fost construita de catre actuala proprietara, impreuna cu sotul defunct al acesteia, prin 1970. Dupa moartea sotului sau, sotiei si fiului lor,le-au revenit partea acestuia. Fiul lor a decedat, ramanand in urma lui 3 copii, din care doi proveniti dintr-o relatie nefinalizata printr-o casatorie, care au mostenit fiecare cate 1/8 parti din succesiunea de 8/8 parti, celelalte 5/8 revenindu-i mamei lui, adica bunicii copiilor. Actualmente, doi copii sunt inca minori, dar peste 14 ani, unul dintre acestia fiind crescut de bunica sa, celalalt ramanand in grija mamei.Primul copil (actualmente major), dupa divortul parintilor, a fost incredintat mamei de la 2 ani.
La intocmirea antecontractului de vanzare-cumparare, s-a cazut de acord asupra pretului de vanzare, fiind de fata cumparatorul, bunica copiilor, copilul major si mama minorilor care mi-a aratat o dispozitie de curator (care, ulterior, am vazut ca era eliberata numai in scopul reprezentarii minorilor la notar in vederea stabilirii succesiunii acestora). Am achitat avansul, s-a semnat antecontractul de catre toate partile implicate si de fata cu doi martori si s-a stabilit termenul la care se va achita si diferenta de bani.
La data stabilita, m-am prezentat cu restul de bani si am avut surpriza sa constat ca mama copiilor minori s-a razgandit, invocand ca va semna contractul final dupa ce va primi din partea bunicii copiilor cota acestora de 2/8 parti. Bunica minorilor a acceptat sa depuna banii copiilor pe carnete de CEC, in prezenta unui reprezentant al Autoritatii Tutelare,insa odata ajunsi in fata acestei autoritati cu suma de bani ceruta, mama copiilor din nou s-a razgandit, cerand, in plus,diverse bunuri din casa si blocand,din nou, finalizarea tranzactiei, iar banii copiilor minori ramanand, in continuare, nedepusi.
Mentionez ca, pentru a-mi putea achita la termen aceasta casa, a trebuit sa-mi vand locuinta, pe care acum trebuie s-o eliberez noului proprietar, eu si familia mea nemaiavand unde sa stam.
As dori ca cineva sa ma lamureasca ce masuri rapide pot sa iau pentru a intra in posesia imobilului (ocupat in prezent numai de nepotul minor al batranei, deoarece, cu avansul primit de la mine, aceasta a plecat din localitate, cumparandu-si o noua locuinta).
Va multumesc!
Dan
Cel mai recent răspuns: cristinascripa , utilizator 19:06, 9 Ianuarie 2005
Din pacate solutii rapide nu exista. Daca vanzatorii mai tergiverseaza perfectarea actelor unica solutie este actionarea lor in judecata, dupa o prealabila notificare,pentru ca instanta sa constate perfectata vanzarea. Impartirea pretului este problema vanzatorilor- in functie de cotele stabilite in certificatul de mostenitor. Solutionarea problemei depinde mult si de antecontractul de vanzare-cumparare, cuprinsul sau. Ati stabilit un termen pana la care sa se perfecteze vanzarea? Antecontractul este in forma autentica? De raspunsul la aceste intrebari depinde in parte durata procesului si implicit solutionarea problemei dvs. Cu cat actionati mai repede cu atat rezolvati mai repede. Daca imi furnizati detaliile necesare pe adresa cristinascripa@yahoo.com, v-as putea da un raspuns mai concret.

Sper ca macar acest raspuns sa va fie de folos in luarea unei decizii,
avocat Scripa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare Lorena Chirila Lorena Chirila In ce conditii se poate obtine? Eu nu am avut niciodata un astfel de dosar, doar mi-a cerut cineva parerea in legatura cu nerespectarea obligatiei ... (vezi toată discuția)
Plată avans casă cu chitanță de mână și cu martori: se poate răzgândi moștenitorul după ce dezbate succesiunea? GAB2 GAB2 Buna dimineața,anul acesta am cumpărat o casa de la un moștenitor,insa pentru ca nu există succesiune in urma defunctului am fost nevoiți sa ii dam o ... (vezi toată discuția)
Foarte urgent !!!! va rog ajutatima cu un sfat!! ginamangra ginamangra Vreau sa cumpar un apartament cu banii cash dar intreaga suma o voi avea doar peste o luna asa ca m-am inteles cu vanzatorul apartamentului sa-i dau o parte ... (vezi toată discuția)