avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Penalitati
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Penalitati

Este legal ca dupa semnarea unui contract de executie de lucrari sa se solicite penalitati din valoarea de contract pentru abateri de la protectiei muncii (SSM)?
Abaterile de la P.M din cunostinta mea sunt sanctionate cu amenzi.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:07, 10 August 2012
Se pot solicita astfel de penalitati doar daca sunt prevazute in contract cu prevederi foarte clare.
Va multumesc!
Partenerii de contract au obligatia legala sa respecte legea ssm in egala masura. Daca nerespectarea normelor ssm atrage dupa sine din partea ITM amenzi contraventionale si/ sau propuneri de cercetare penala, dupa caz, pentru unul din partenerii de contract, faptul nu-l scoate din cauza automat pe celalalt partener de contract, daca exista o prevedere contractuala bilaterala pentru perceperea de penalitati pentru nerespectarea normelor ssm de una catre din parti.
Prin urmare nu este suficient sa ai o astfel de prevedere, pentru ca una din parti sa fie scoasa basma curata de catre organele de control.
Daca una din partile contractante este amendata contraventional de catre ITM (de exemplu subantreprenorul/ executantul de lucrare) si cealalta parte a platit amenda contraventionala (fiind antreprenor/ titular de lucrare, respectiv cel care plateste executia lucrarii), prin intelegere contractuala se poate recupera paguba de catre antreprenor de la subantreprenor.
Din punct de vedere legal (vezi Cerinte minime de securitate si sanatate in munca pentru santiere temporare si mobile aprobate prin HG nr. 300/ 02.03.2006, modificata si completata prin HG nr. 601/ 13.06.2007), antreprenorul are interdictie (prin planul comun de prevenire si protectie in domeniul ssm) sa permita subantreprenorilor sa lucreze in conditii de risc profesional (motiv pentru care este si amendat de catre ITM). Cu alte cuvinte, daca executantul de lucrare nu respecta normele ssm, nici platitorul de lucrare nu este absolvit in totalitate, deoarece nu trebuie sa permita nimanui lucrul in conditii de risc profesional.
In cazurile cand se ajunge in justitie si se dispun de catre instanta de judecata/ parchet expertize tehnice judiciare, prevederea privind penalitatile pentru nerspectarea normelor ssm, chiar nu are nicio importanta. Responsabilitatea nerespectarii legislatiei revine ambelor parti contractante, iar procentul de responsabilitate se stabileste de catre instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informarea reciproca despre riscurile profesionale sadrian sadrian Buna ziua tuturor. In conformitate cu Art.7, (5), lit.c) <... atunci cand in acelasi loc de munca isi desfasoara activitatea lucratori din mai multe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in cadrul unei conventii de ssm+su poate exista o ... sadrian sadrian Buna ziua. In cadrul unei Conventii de SSM+SU poate exista o clauza care sa precizeze sanctiuni banesti explicite pentru subantreprenor, pentru diverse ... (vezi toată discuția)
Conventie ssm - sanctiuni marianadavid marianadavid Buna dimnineata, Am o conventie SSM in care sunt trecute si sanctiuni privind diverse incalcari ale legislatie (nepurtare casca de protectie, ... (vezi toată discuția)