Buna ziua. In cadrul unei Conventii de SSM+SU poate exista o clauza care sa precizeze sanctiuni banesti explicite pentru subantreprenor, pentru diverse incalcari ale legislatiei SSM si a masurilor din Planul propriu (ex: fumatul in locuri nepermise, neutilizarea EIP, lipsa autorizarilor, consum de bauturi alcoolice etc.)?
Nu.
Sanctiunile contraventionale sunt cele prevazute la art.39 din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Sanctiunile contraventionale pot fi aplicate de catre inspectorii de munca si de catre inspectorii sanitari.
In ROI proprii fiecarei firme (antreprenor/ subantreprenor) se mentioneaza sanctiuni administrative prevazute de Codul muncii pentru nerespectarea legislatiei ssm si psi-su. Aceste sanctiuni administrative se aplica de catre angajator.
Pentru nerespectarea legislatiei ssm, antreprenorul poate rupe contractul cu subantreprenorul sau poate interzice accesul pe teritoriul sau, lucratorilor (nominal) care nu respecta legislatia.
Ati amestecat putin incalcarile. Daca ne referim la autorizatii, acestea trebuie prezentate antreprenorului general, de catre subantreprenori, la inchierea contractului de subantrepriza.
Vazusem candva o Conventie de SSM-SU care continea sanctiuni materiale, pe care le putea aplica antrepernorul subantreprenorului, trecute intr-un tabel (neutilizare EIP=200 Lei, fumat=100 Lei, lipsa sprijiniri sapaturi=400 Lei etc.). Scria si ca aceste sume se vor retine din facturile emise de subantreprenor catre antreprenor pentru lucrarile efectuate (subantreprenorul urmand probabil sa se indrepte impotriva lucratorilor proprii surprinsi in abatere, in vederea recuperarii prejudiciului).
Inteleg acum ca nu este corect, amenzile putand fi aplicate numai de catre organele statului.
Intr-adevar, autorizarile sunt alta categorie de abateri de la legislatie, este greseala mea ca le-am inclus in lista cu penalizari.
Va multumesc pentru lamuriri.