M-ar interesa sa stiu daca este normal sa nu am acces la dosar sub motivarea ca urmarirea penala nu a incetat iar dosarul se afla la judecator? Mentionez ca este vorba de un caz din luna martie si pana in prezent nu am avut acces la nici un document din cadrul dosarului. Ce se poate face in aceasta situatie?
Evident este un abuz.Procurorul poate restrictiona accesul la dosar pe timpul urmaririi penale doar pt motive temeinice dar oricum inainte de a se ajunge la instanta organele de urmarire sunt obligate sa prezinte dosarul-se numeste prezentarea materialului de urmarire penala-art 250cpp
Chestiunea este dicutabila deoarece conteaza mai multe aspecte dupa parerea mea.
Spre exemplu, poate fi in interesul urmaririi penale sa nu prezinte dosarul ceea ce e adevarat ar constitui un motiv temeinic.
Pe de alta parte, daca cei arestati preventiv au dreptul ar trebui sa aiba dreptul si cei care nu sunt arestati.
Si eu am avut mult de furca pe acest aspect dar am reusit pana la urma cand am inceput sa fortez foarte, foarte tare...
Cat nu am fortat am observat ca nu existau sanse.
Din pacate, in ziua de astazi nu mai exista posibilitatea de a te plange la instanta pe astfel de probleme...si prim-procurorul ...hotareste...
Sunt insa dosare si dosare.
In unele nu exista nicio problema pentru studiu iar in altele da...
Este o scapare a legislatiei actuale..in noul cod de procedura penala,problema aceasta s-a rezolvat,daca nu ma insel s-a prevazut posibilitatea studierii dosarului pe tot parcursul procesului penal,ba inca organele judiciare sunt obligate la cerere sa remita copii ale actelor din dosar.