avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune bunic-nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune bunic-nepot

In speranta ca voi gasi ajutor, incerc sa descriu situatia cat mai bine:

Bunicul meu detine o proprietate (casa cu teren).El are un singur fiu = tatal meu care nu a mai tinut legatura cu bunicul de ani buni (fiind plecat din tara de ani buni cred). Eu cu tatal meu nu am mai tinut legatura de ani de zile , relatia dintre noi nefiind dintre cele mai bune. Eu sunt singurul fiu.

Intrebarea este: in cazul decesului bunicului meu , pentru a intra in posesia proprietatii bunicului meu (casa cu teren) cum trebuie sa procedez? Ce acte trebuiesc?
Buna ziua,

daca tatal dvs. nu se prezinta, la moartea bunicului pentru a accepta succesiunea atunci puteti mosteni dvs. Pentru asta, imediat dupa deces mergeti la notar si faceti o declaratie de acceptare a succesiunii.
TOTUSI, DACA TATAL DVS. VINE IN INTERVAL DE 6 LUNI DE LA DECESUL BUNICULUI EL POATE MOSTENI TOT.
De aceea cel mai bine ar fi sa va faca un contract de intretinere ( se mai numeste popular si vanzare cumparare cu clauza de intretinere). In acest mod deveniti proprietar si nu mai aveti cum pierde casa.

av. Boncu
Dar pe tatal meu il anunta cineva (il cauta cineva) sau care e procedura?

Dupa ce au trecut cele 6 luni nu mai poate face nimic?
bogdanvicol a scris:

Intrebarea este: in cazul decesului bunicului meu , pentru a intra in posesia proprietatii bunicului meu (casa cu teren) cum trebuie sa procedez? Ce acte trebuiesc?

Prin testament nu se poate?
Ba da, sunt mai multe varinate, trebuie vazut care e mai buna...
Pe tata il poate anunta oricine, o ruda, un necunoscut... oricine.
Puteti incheia un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager. Mie mi se pare cea mai sigura forma in cazul dumneavoastra. De asemenea, puteti incheia si un contract de intretinere.
In cazul donatiei sau a testamentului tatal dumneavoastra poate invoca incalcarea rezervei succesorale.

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau donatie? Yonela.Olt Yonela.Olt Buna ziua! As avea si eu o nelamurire: am 24 de ani si bunicii mei doresc sa-mi lase mostenire casa in care locuiesc, dar cu clauza de intretinere..si as ... (vezi toată discuția)