avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere minor

doresc sa mentionez ca in data de 31 ian a,c am obtinut o sentinta judecatoreasca prin care fostul meu concubin a fost obligat la plata sumei de 175 ron lunar reprezentand plata pensiei intretinere minor de la data introducerii actiuni adica 06,09,2011 si pana la majoratul fiicei noastre sau pana la alte dispozitii ale instantei,suma ce se va indexa de drept.si trimestrial in functie de rata inflatiei.in data de 28 martie 2012 am depus o plangere penala la parchetul de pe langa tribunalul covasna pentru neplata pensiei alimentare si abandon de familie.parchetul a dat spre solutionare catre politia de proximitate iar in urma cercetarilor efectuate de catre acestia care nici acum nu s-au finalizat(as dori sa imi spuneti va rog si ce termen are politia sau parchetul de solutionare a unui dosar,va multumesc anticipat)astazi 10 august a.c. politistul imi aduce la cunostiinta urmatoarele: in urma cercetarilor efectuate de catre acestia reiese ca fostul meu concubin nu are nici o sursa de venit,nu detine proprietati,terenuri sau alte bunuri deci prin urmare nu se incepe urmarirea penala impotriva lui (adica asta vor propune parchetului) doresc sa subliniez faptul ca in timpul procesului pe care l-am avut, fostul meconcubin a declarat ca nu are loc de munca si totusi instanta a considerat ca este apt de munca si la obligat la plata sumei de 175 ron lunar.mentionez ca nu am primit nici o suma de bani pentru minora pana in prezent.va rog respectuos sa ma indrumati ce pasi pot sa urmez daca rezolutia pe care o voi primi de la parchet va fi de neincepere a urmaririi penale.stiu ca pot contesta aceata decizie insa nu stiu cui trebuie sa ma adresez si cum sa motivez aceasta contestare.mentionez ca tot politia a constat ca nu este nici inregistrat la fortele de munca ca se afla in cautarea unui loc de munca,si nici ca ar fi asistat social adica ar primi ajutor social.si totusi se pare ca raspunsul este nup.chiar nu se poate lua nici o masura impotriva lui? va multumesc anticipat
Plangerea se adreseaza procurorului ierarhic superior, iar daca si solutia acestuia va fi in acelasi sens, aveti apoi posibilitatea sa va adresati instantei de judecata.
Pentru alte detalii lecturati aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
va multumesc pentru raspuns.va rog frumos sa imi spuneti daca contest decizia parchetului la procurorul ierarhic superior in cat timp de la depunerea contestatiei ar trebui sa primesc o rezolutie?iar daca si aceasta imi este nefavorabila pe baza sentintei pe care o am si a rezolutiei parchetului plangerea trebuie sa o fac catre tribunal sau catre judecatorie?insist mult pe timp deoarece dupa cum am mentionat si plangerea mai sus relatata nici in 5 luni nu mi-a fost solutionata..parchetul nu are un termen pentru solutionarea plangerilor?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
miru-mir, utilizator
In cazul in care trec 20 de zile de la depunerea plangerii la procurorul ierarhic superior si nu primiti raspuns sau in termen de 20 de zile dela primirea raspunsului puteti face plangere la judecatorie.

Insa in cazul dvs - din pacate - sansele sa obtineti inceperea urmaririi penale pt infractiunea de abandon de familie sunt minime, deoarece aceasta infractiune presupune neplata cu rea-credinta a pensiei alimentare. Adica debitorul are venituri, dar refuza cu rea-credinta, cu intentie sa achite aceste obligatii de intretinere.
Cum el nu are niciun fel de venituri, nu detine proprietati si nu beneficiaza de niciun ajutor banesc nu se poate retine reaua-credinta in neexecutarea obligatiei.

Faptul ca instanta l-a obligat la plata unei pensii raportata la salariu minim pe economie s-a facut conf lg, dar asta nu inseamna ca l-a considerat apt de munca cum precizati dvs.
"instata constata ca paratul,desi apt de munca,nu contribuie in niciun mod la intretinerea minorei,in conditiile in care conform art 402 cod civil.......baza de calcul a pensiei de intretinere fiind data de venitul minim pe economie pe care paratul,apt de munca,se presupune ca il realizeaza nefiind facuta dovada unui loc de munca a paratului si nici dovada acesta realizeaza venituri impozabile...."
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
miru-mir, utilizator
Doamna , pe scurt, daca nu se va putea face dovada ca din rea- credinta nu munceste, nu va ajunge in instanta. Bun, chiar daca se va dovedi ca din rea credinta nu plateste, in sensul ca nu vrea sa se angajeze ( cum s-a intamplat in speta expusa in link) si daca va ajunge chiar si sa fie condamnat, daca nu ai ce sa executi silit, nu ai de unde efectiv sa recuperezi niciun ban.

Alte discuții în legătură

Solutie nefavorabila de la parchet pentru pensia alimentara - contestatie la solutie adalyfe adalyfe buna-ziua. acum 4 luni am depus o plangere penala la Parchet pentru abandon de familie impotriva fostului sot, care imi trimite o pensie lunara de 34 lei, de 7 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara LauraPaler LauraPaler Buna ziua. Fostul sot nu a mai trimis pensia alimentara din luna iunie pe motiv ca nu lucreaza.Bineinteles ca este o minciuna. Daca in dau in judecata ... (vezi toată discuția)
Cum pot ataca rezolutia procurorului? am vreo sansa sa obtin ceva?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu In urma divortului fostul sot a fost obligat la plata sumei de 200 ron pentru 2 copii minori. Pensia de intretinere i-a fost stabilita la venitul minim ... (vezi toată discuția)