avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cum pot ataca rezolutia procurorului? am vreo sansa sa ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cum pot ataca rezolutia procurorului? am vreo sansa sa obtin ceva?

In urma divortului fostul sot a fost obligat la plata sumei de 200 ron pentru 2 copii minori. Pensia de intretinere i-a fost stabilita la venitul minim deoarece fostul sot are o pensie de boala de 370 ron. In sentinta de divort instanta a hotarat ca pensia sa fie platita de la intoducerea actiunii de divort si pana la majoratul copiilor. In timpul procesului de divort fostul sot a contribui cu 100 ron motivand ca nu va da nici un ban decat atunci cand va veni sentinta si ca va plati cat va spune legea. Nefiind multumit de dispozitiile instantei a introdus apel insa o copie dupa sentinta de divort a fost trimisa de catre judecatorie la casa de pensii unde i se retine acum lunar suma de 132 ron drept pensie de intretinere pentru cei 2 copii minori. Dupa ce mi-a fost comunicata sentinta de divort, care nu este definitiva deoarece a fost atacata cu apel, am introdus o plangere la politie pentru abandon de familie in speranta ca voi putea recupera o parte din banii pe care fostul sot trebuia sa ii plateasca drept pensie de intretinere pentru cei 2 minori. Dosarul depus la politie a fost inaintat la parchet si am primit pe mail rezolutia procurorului care dispune neinceperea urmaririi penale deoarece fapta comisa de fostul sot nu are caracterul unei infractiuni deoarece ii lipseste intentia. Faptul ca el a refuzat categoric sa contribuie la cresterea copiilor dinb luna auguist 2008 si pana in luna martie 2009 nu reprezinta reaua credinta a acestuia?O alta motivare a procurorului este faptul ca fostul sot este pensionat pe caz de boala si ca nu are mijloace materiale pentru a plati pensia de intretinere. Dar daca nu avea servici si nici pensie nu era obligat sa plateasca nimic? Cum pot ataca rezolutia data de procuror? Am vreo sansa sa recuperez suma restanta? Exista vreun termen in care pot ataca rezolutia procurorului?
Va rog sa ma indrumati si sa ma ajutati sa rezolv aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 16:36, 6 August 2009
Momentan, hotaraea de divort, prin care s-a stabilit si plata pensie de intretinere nu este definitiva si irevocabila.
Cred ca pe acest motiv nu o sa reusiti prea multe prin plangerea impotriva rezolutiei procurorului. Insa nu va deranjeaza cu nimic daca faceti aceea plangere impotriva rezolutiei procurorului.

"Nu se da nicio pedeapsa fara sa fie aplicata o lege"
In conformitate cu disp.art. 249/1 c.pr.pen.puteti formula plangere la procurorul ierarhic superior celui care a dat solutia prin ordonanta ,in termen de 5 zile de la instiintarea dvs.de catre acesta cu privire la solutia data.Pentru aceasta trebuie sa va mai aflati in interiorul termenului prevazut de lege.
r.gabi a scris:


"Nu se da nicio pedeapsa fara sa fie aplicata o lege"
In conformitate cu disp.art. 249/1 c.pr.pen.puteti formula plangere la procurorul ierarhic superior celui care a dat solutia prin ordonanta ,in termen de 5 zile de la instiintarea dvs.de catre acesta cu privire la solutia data.Pentru aceasta trebuie sa va mai aflati in interiorul termenului prevazut de lege.

Sunt intru totul de acord cu Radu. daca nu va convine rezolutia procurorului puteti face plangere la prim procuror.
Insa nu stiu daca mai sunteti in termen!B-)
Doamna,inclin sa cred ca procurorul care a solutionat plangerea dvs.a fost de buna credinta.Sa ma explic.Nu poate fi vorba de abandon de familie,decat daca sotul nu platea nimic doua luni consecutiv.Dintr-o pensie atat de mica este imposibil sa achiti o asemenea suma.Pe de alta parte,codul civil in vigoare ne lamureste cu prisosinta asupra prioritatilor in cazul retinerilor legale din pensii sau salarii ale debitorilor.Va rog sa observati ca fostul dvs.sot trebuie sa-si asigure din veniturile sale legale existenta,asa cum este stipulat in lege.Nu cred ca este vorba de rea credinta.Mai mult ca sigur ca a facut apel tocmai pentru a arata instantei de judecata care sunt veniturile sale si sa ceara calcularea pensiei in raport cu aceste venituri,cerand probabil stabilirea unei cote procentuale ,in acest caz fiind de pana la 30 % din venituri.Legea nu il obliga sa plateasca acum,deoarece sentinta nu este definitiva,ea fiind atacata de sot.In ceea ce priveste plangerea impotriva rezolutiei procurorului,puteti face plangere in termen de 20 zile de la comunicarea rezolutiei la primul procuror,dar sunt sigur ca este inutil.
Revin si arat ca procurorul in mod cert a tinut cont si de faptul ca nu putea fi incadrata ca infractiune,deoarece sentinta nu este definitiva si executorie.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara neplatita claudyta claudyta buna ziua .ma numesc CLAUDIA .am divortat din 13.01.2010 .Am 2 fete si fostul sot a fost obligat prin lege sa plateasca pensia alimentara ,bani pe care nu i-a ... (vezi toată discuția)
Incetare urmarire penala "abandon de familie" art.305 lit c. pentru depasirea termenului introducerii plangerii prealabile tissot tissot Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat ce as putea face in urmatoarea situate: In ianuarie 2008 am divortat de sot si prin aceasi sentinta fiul minor a fost ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara neplatita claudyta claudyta buna ziua .s-au facut trei ani de cand am divortat si fostul sot nu a platit pensia alimentara pt cei doi copii cara au rezultat din casatorie .l-am dat din ... (vezi toată discuția)