avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general deductibilitate valoare ramasa neamortizata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

deductibilitate valoare ramasa neamortizata

la rezilierea unui contract de leasing financiar inaintea finalizarii acestuia,prin predarea bunului de leasing, cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata inregistrata in contul 6583 este deductibila la calculul impozitului pe profit ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 21:31, 11 August 2012
Potrivit prevederilor art.21 alin.2 lit.n din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate sunt considerate deductibile la calculul profitului impozabil numai in urmatoarele situatii:
- procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa in baza unei hotarari judecatoresti;
- debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
- debitorul este dizolvat in cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat fara succesor;
- debitorul inregistreaza dificultati majore care ii afecteaza intregul patrimoniu.


Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

ART. 21 n)
32^1. Dificultăţile financiare majore care afectează întregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezultă din situaţii excepţionale determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Permiteti-mi sa va contrazic, incepand cu 1 ianuarie 2007 nu mai exista nicio restrictie cu privire la vanzarea in pierdere a mijloacelor fixe, acest lucru insemnand ca diferenta dintre cheltuiala cu mijlocul fix vandut si veniturile obtinute este deductibila la calculul impozitului pe profit. Inainte de aceasta data, pentru a putea fi deductibila o astfel de pierdere, mijloacele fixe trebuiau sa fie valorificate prin unitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii, sau sa existe departamente specializate aflate in structura organizatorica a contribuabililor.
In ceea ce priveste TVA, nu exista prevederi care sa considere vanzarea in pierdere a mijloacelor fixe o operatiune asimilata livrarii de bunuri, respectiv sa oblige la colectarea taxei.
Prin predarea bunului de leasing inainte de finalizarea si achitarea in totalitate a bunului, se poate considera ca fiind o vanzare in pierdere a acestuia, in consecinta, cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata, este deductibila la calculul impozitului pe profit.
Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare mijl fix sub valoare neamortizata DanielaPintea DanielaPintea Achizitie intracomunitara Mijloc Fix: 2133 = 404 2000 RON TVA (taxare inversa): 4426 = 4427 380 RON Problema: Vanzare Mijloc Fix la valoare < ... (vezi toată discuția)
Scoatere din evidenta mijloc fix neamortizat integral consela consela Buna ziua, O societate detine un mj fix= cap tractor valoare de inregistrare ct 2133= 99000 lei Valoare neamortizata 31.03.2013=68000 lei In luna aprilie ... (vezi toată discuția)
Predare autoturism catre societate de leasing camicami camicami Din cauza faptului ca societatea nu a mai putut plati ratele de leasing, a predat societatii de leasing autoturismul.Este vorba despre leasing financiar. La ... (vezi toată discuția)