Buna dimineata. Am si eu o intrebare la dumneavoastra: In 03.2005 am savarsit o fapta penala de abuz de incredere transformandu-se in termeni judecatoresti in furt calificat simplu ce s-a sfarsit in 06.2007 si am primit o condamnare cu suspendare conditionata de 2 ani si 6 luni.
Acum trecand atata timp a-si putea sa ma reabilitez? Ca in intervalul asta de timp nu am mai savarsit nici o fapta. Si doresc daca binevoiti sa imi spuneti si mie pasii ce trebuie sa ii urmez pentru a beneficia de acest lucru daca este posibil,dar precizez ca am avut cu suspendare,nu inchisoare cu executare.
Va multumesc frumos! astept un raspuns urgent
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
Durata suspendarii conditionate constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de 2 ani.
Termenul curge de la data cand hotararea privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.
Reabiltarea de drept este realizata de catre Directiei de Cazier Judiciar si Evidenta Operativa din cadrul IPJ .
Instanta de judecata poate constata ca a operat reabilitarea de drept, desigur , daca exista mentiuni in cazierul judiciar, necorespunzatoare adevarului.
Reabilitarea de drept este o forma a reabilitarii care opereaza în virtutea legii prin simpla îndeplinire în fapt a conditiilor cerute de lege.
Condamnatul nu are nevoie sa ceara recunoasterea în mod judiciar a beneficiului reabilitarii, aceasta fiind considerata ca fiind dobândita în momentul când s-au realizat în conditiile de reabilitare.
Termenul “de drept” al acestei modalitati de reabilitare nu priveste caracterul juridic al acesteia, ambele forme de reabilitare functionând în baza legii, ci modul în care reabilitarea este dobândita.
Ceea ce caracterizeaza modalitatea reabilitarii de drept este dobândirea ei în mod automat, în virtutea legii, fara a fi nevoie de vreo constatare formala.
Cazier
mar17
In data de 28/06/2011 am primit sentinta de 1 an si 2 luni cu suspendare pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice fara accident . Dupa cat timp mi se ... (vezi toată discuția)