avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reabilitare pedeapsa cu suspendarea - termen
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reabilitare pedeapsa cu suspendarea - termen

Buna seara.In urma cu aproximativ 4 ani mai exact pe data de 7.04.2009 am primit o sentinta finala,2 ani cu inchisoare si 4ani,termen de incercare,pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice ,avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala.
As ruga, daca poate cineva sa-mi spuna, dupa cat timp pot sa fac reabilitarea?Luna viitoare sau mai trebuie sa astept inca un an?si daca in cazierul judiciar o sa mai apara fapta,sau o sa se stearga din oficiu(fara sa mai fie cazul sa mai fac reabilitare).Multumesc
Calculaţi 4 ani de la data rămânerii deifnitive a hotărârii de condamnare. După cum spuneţi, la finele lunii aprilie termenul de încercare ar fi împlinit Trebuie s mergeţi la serviciul caziere şi să solicitaţi eliberarea unui certificat de cazier judiciar.Dacă figurează condmanarea încă , reabilirarea va trebui constatată de instanţă .Reabilitarea este una de drept, adică intervine în temeiul legii, dar că poate fi necesară o acţiune pentru constatarea ei .
Pedeapsa nu a fost ştearsă din cazier , nu operează reabilitarea de drept, nefiind vorba de o pedeapsa cu amenda sau închisoare de pana la 1 an. Cererea se formulează în cazul dvs după 4 ani la care se adaugă 1/2 din pedeapsa, adică 5 ani de la data la care a luat sfârşit executarea pedepsei!
Domnule avocat, vă rog să vedeţi art. 86 din Codul penal, respectiv reabilitarea în cazul pedepselor a căror executare a fos suspendată condiţionat.
MadalinIonescu a scris:

am primit o sentinta finala, 2 ani cu inchisoare si 4 ani termen de incercare.

Este evident ca in cazul de fata vorbim de o pedeapsa cu suspendarea conditionata a excutarii pedepsei si nu de una cu executare, prin urmare la implinirea termenului de incercare va interveni reabilitarea de drept daca vor fi indeplinite conditiile prevazute de textul de lege, respectiv cele prev de art 86 c.pen.
Art. 86 c.pen.
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

Dupa expirarea termenului de incercare calculat potrivit disp.art 186 c.pen., solicitati eliberarea unui cazier judiciar, iar in masura in care pedeapsa aplicata inca mai figureaza, atunci va puteti adresa instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Art.186 al.3 si 4 c.proc.pen.
...........................................
Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună ce nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.





Dacă nu a săvârşit o noua fapta în interiorul termenului de încercare, care momentan nu a fost finalizat, va fi reabilitat de drept, în prezent nu se pune aceasta problema.

Alte discuții în legătură

Reabilitare cazier judiciar moritsu moritsu Buna ziua, Vreau sa ma ajute cineva cu o informatie cu privire la stergerea/reabilitarea cazierului judiciar. La cat timp/perioada se \\"sterge\\" ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. iulianm83 iulianm83 pe 05 07 2011 a ramas definitiva o hotarare prin care am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 2 ani .Cand imi pot ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu aplicarea art 81 c.pen.-cand voi fi reabilitat? marianbru marianbru Buna ziua, As dori sa stiu cand si in ce conditi pot fi reabilitat de cazier, am primit 7 luni cu suspendare pt alcool la volan si luna aceasta se implinesc ... (vezi toată discuția)