avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen.

pe 05 07 2011 a ramas definitiva o hotarare prin care am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 2 ani .Cand imi pot face cel mai devreme reabilitare(sa dispara din cazier) ?din aceasta cauza de la 1 martie nu voi mai avea loc de munca,rog raspuns
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 08:17, 23 Iunie 2014
Potrivit art, 134 Cod penal Reabilitarea are loc de drept in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an , daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nici o alta infractiune. Termenul incepe sa curga de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale . In cazul dvs. nu s-a implinit termenul .
Termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate- 3 luni, la care se adauga un interval de timp de 2 ani potrivit art .82 c.pen- total 2 ani si 3 luni.
Termenul de incercare sa calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, data care in cazul dvs. este 05.07.2011.
Avand in vedere ca discutam de o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, disp. aplicabile in cazul reabilitarii de drept sunt disp.art 86 c.pen si nu disp.art 134 c.pen., astfel ca veti fi reabilitat de drept dupa expirarea termenului de incercare, daca in aceasta perioada nu veti savarsi o alta infractiune si nici nu se va pronunta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in temeiul art.83 si 84 c.pen.
Dupa expirarea termenuui de incercare calculat potrivit disp.art 186 c.pen., solicitati eliberarea unui cazier judiciar, iar in masura in care pedeapsa aplicata inca mai figureaza, atunci va puteti adresa instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Art.186 al.3 si 4 c.proc.pen.
...........................................
Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună ce nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.




Din datele pe care ni le-ați furnizat rezultă că veți fi reabilitat de drept (adică nu mai trebuie să cereți instanței reabilitarea) la data de 6.10.2013.
Termenul de incercare este compus din pedeapsa care a fost aplicata, la care se adauga 2 ani.

Asadar, reabilitarea de drept va fi constata dupa ce se va implini termenul de incercare, dupa 2 ani si 3 luni, termen ce curge de cand hotararea judecatoreasca de condamnare este definitiva si executorie.

Reabilitarea de drept va inlatura consecintele si interdictiile ce decurg din condamnare in situatia in care nu savarsiti nicio infractiune intentionata inauntrul termenului de incercare ( perseverenta in activitatea infractionala, in sensul de a savarsi o infractiune intentionata duce la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei ).


Reabilitarea va fi operanta de drept , astfel ca va puteti adresa Serviciului de Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa, dupa implinirea termenului de incercare.

Daca exista inca mentiuni, instanta de judecata va putea constata reabilitarea de drept.


Succes.
Reabilitarea nu se poate face mai repede decat prevede legea.
Cand se va implini termenul prevazut de lege veti reabilitat direct prin efectul legii.

Alte discuții în legătură

Reabilitare in urma unei condamnari cu suspendarea cond. a executarii pedepsei Daniel1971 Daniel1971 In luna decembrie a anului 2012 am fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu sespendarea conditionata a pedepsei, in speta OUG 195 / 2002. Din sentinta ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar moritsu moritsu Buna ziua, Vreau sa ma ajute cineva cu o informatie cu privire la stergerea/reabilitarea cazierului judiciar. La cat timp/perioada se \\"sterge\\" ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot reabilita in cazul unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei? Eduard87 Eduard87 Buna ziua am fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru furt calificat la data de 30 05 2012 cand pot face reabilitarea pentru stergerea cazierului multumesc (vezi toată discuția)