In luna decembrie a anului 2012 am fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu sespendarea conditionata a pedepsei, in speta OUG 195 / 2002. Din sentinta rezulta ca reabilitarea se poate face incepand cu iunie 2015 (ma rog, asa am perceput eu). Intrebarea mea este daca pot obtine reabilitarea mai repede, repectiv cu 6 luni inainte, coroborand noul cod penal cu cel anterior. Am nevoie de cazier curat pentru un job care necesita acces la informatii clasificate secrete de stat.
Va multumesc anticipat, cu deosebit respect, Daniel.
e mai lung pe noul cod. pe vechiul cod aveți - 6 luni +2 ani (reabilitarea de drept intervine la implinirea termenului de supraveghere), pe noul cod aveți 6luni + 2 ani + 3 ani. (reabilitarea de drept intervine la 3 ani de la sfarsitul termenului de supraveghere)
Daca ati fost condamnat la o pedepasa de 6 luni cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei ( cu aplic .art 81 din vechiul cod penal), atunci termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate la care se adauga un interval de timp de 2 ani potrivit disp.art 82 c.pen.- total 2 ani si 6 luni.
Termenul de incercare curge de la data ramanerii definitive de condamnare.
Daca inauntrul termenului de incercare nu veti savarsi o alta infractiune si nici se va pronunta revocarea suspendarii conditionate, dupa expirarea termenului de 2 ani si 6 luni va interveni reabilitarea de drept a pedepsei aplicate.
Potrivit disp.art 15 din Legea 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal :
(1) Masura suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicata in baza Codului penal din 1969 se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal
(2) Regimul suspendarii conditionate a executarii pedepsei prevazute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocarii sau anularii acesteia, este cel prevazut de Codul penal din 1969.
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.
In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."
Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare( pedeapsa aplicata la care se adauga doi ani ).
Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.
Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.