avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea de drept in cazul unei ped. pentru furt ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea de drept in cazul unei ped. pentru furt cu suspendarea conditionata a executarii

Buna ziua

Am o nelamurire in privinta reabilitarii de drept si va rog sa ma ajutati daca puteti cu informatii despre acest caz in special data la care ar trebui sa intervina reabilitarea de drept ;
Soluție pe scurt: Condamnă pe inculpatul *** la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei aplicate inculpatului *** și stabilește termenul de încercare de 3 ani și 6 luni. Admite acțiunea civilă formulată de partea vătămată ** și obligă inculpatul la plata sumei de 1300 lei reprezentând daune materiale. Constată că prejudiciul a fost recuperat, iar partea vătămată **nu s-a constituit parte civilă. Obligă inculpatul la plata sumei de 350 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 10 zile de la comunicare pentru partea vătămată și partea civilă și de la pronunțare pentru inculpat și Ministerul Public. Pronunțată în ședință publică azi, 25 septembrie 2012.

Va multumesc.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Daca in perioada termenului de incercare de 3 ani si 6 luni condamnatul nu savarseste o alta infractiune si nici nu se pronunta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza disp.art 83 si 84 din c.pen. ( vechiul cod penal), dupa expirarea termenului intervine reabilitarea de drept a pedepsei aplicate.
Art. 86 c.pen.
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

Nu stim care este data ramanerii definitive a hotararii de condamnare intrucat nu ne-ati precizat-o.
In functie de aceasta data puteti afla data la care va interveni reabilitarea de drept daca bineinteles sunt indeplinite conditile disp.art 86 c.pen.

Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."

Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.
Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.


Succes.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnat in 2007 la o pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen.-mai figureaza pedeapsa in cazier? stefan_pitt stefan_pitt buna ziua am si eu o intrebare.in legatura cu cazieru.in 2007 14/12.am primit condamnare cu suspendare de 1 an si trei luni cu termen de incercare de 3ani si ... (vezi toată discuția)
In ce termen sunt reabilitat de drept? gaby1988 gaby1988 in iunie 2009 am fost condamnat la 3 luni de inchisoare cu suspendare si 2 ani si 3 luni de incercare pentru conducere fara permis.va rog sa imi spuneti cand o ... (vezi toată discuția)
Condamnat la o ped. de 2 ani si 10 luni cu aplic art 81.c.pen.-cazier quest00 quest00 Buna seara, Daca am fost condamnat definitiv si irevocabil la 10 luni inchisoare cu suspendare si 2 ani si 10 luni perioada incercare in data de 20.10.2012, ... (vezi toată discuția)