avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ziua de 15 august
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ziua de 15 august

Buna ziua!

In ce conditii de poate lucra in data de 15 august? Trebuie facuta o decizie? Mentionez ca activitatea societatii este de productie tesaturi.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:29, 13 August 2012
In mod normal activitatea, intr-o tesatorie, se poate intrerupe in ziua de 15 august. Daca exista motive temeinice, care nu permit intreruperea activitatii in acea zi, atunci aveti obligatia de a acorda o zi libera libera in timpul saptamanii si acordarea unui spor de minim 100%.
in confectii nu se poate lucra in zilele de sarbatoare legala. CM stabileste ca in zilele de sarbatoare legala se poate lucra doar in unitatile sanitare si de alimentatie publica, precum si în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, conf art 140-141 CM.
Aici intra, de exemplu: unitatile a caror intrerupere de activitate ar produce pagube economiei, ar pune in pericol siguranta personala si nationala, ar duce la defectiuni ale utilajelor si aparatelor implicate in procesul de productie. Intrucat nu stiu sa existe o astfel de descriere in vreo lege, cei care lucreaza in aceste zile trebuie sa faca singuri dovada ca activitatea lor se incadreaza in textul de lege sus-mentionat.
Din pacate pentru salariati si din fericire pentru angajatori, ITM-urile nu fac controale in aceste zile(fiind si ei liberi), astfel incat verificarea respectarii legii se face doar indirect prin verificarea documentelor intocmite de societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate lucra pe 1 decembrie fara sa ai probleme cu itm-ul? lemontee lemontee Buna ziua, Conducerea societatii la care lucrez doreste sa executam niste lucrari pe data de 01.12.Cum putem lucra in aceasta zi, fara sa avem probleme cu ... (vezi toată discuția)
Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
15 august zi libera.... Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, in 15 august ne este imposibil sa dam liber datorita comenzilor pe care le avem de onorat, tin sa mentionez ca suntem o firma de productie, ... (vezi toată discuția)