avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

BUNA SEARA,sunt cadru militar si sunt in concediu crestere copil ,am optat pentru varianta de 1 an si acum vreau sa prelungesc conform legii inca un an fara a mai primi indemnizatie,la unitate am primit raspunsul ca atunci cand ma intorc din concediu s-ar putea sa raman fara serviciu.Daca in lege se specifica acest drept ca pot sa mai stau un an fara aprimi bani nu e ca si atunci cand as fi optat pentru concediu de 2 ani?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:54, 15 August 2012
Legea prevede ca angajatorul este obligat sa va aprobe concediul fara plata solicitat pe o perioada stabilita de comun acord. De asemenea, se interzice incetarea CIM doar in cazul CCC pana la 1 an sau in cazul platii stimulentului de insertie, pe o perioda de 6 luni de la revenire, concediul fara plata nefiind mentionat la aceasta interzicere. Deci, este posibil ca la revenirea dvs. la munca sa va inceteze CIM.
In perioada concediului fara plata solicitat aveti dreptul la plata concediilor medicale pe care le-ati putea avea, daca faceti comunicare la agenţia pentru plãţi şi inspecţie socialã judeţeanã ca va aflati in concediu fara plata conform OUG nr.111/2010, art.6.
Va dau prevederile legale.

OUG nr.111/2010:
ART. 6
(1) Dupã împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunarã prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fãrã platã pentru creşterea copilului pânã la vârsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistreazã la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

ART. 21
(1) Pe perioada în care se beneficiazã de indemnizaţia prevãzutã la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) şi art. 9 alin. (5) şi (6), precum şi pe perioada concediului fãrã platã prevãzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate pentru aceste persoane se asigurã de la bugetul de stat.
(2) Pentru persoanele care beneficiazã de indemnizaţia prevãzutã la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) şi art. 9 alin. (5) şi (6), contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate se calculeazã prin aplicarea cotei prevãzute de lege asupra cuantumului indemnizaţiei acordate, iar pentru persoanele care beneficiazã de concediul fãrã platã prevãzut la art. 6, contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate se calculeazã prin aplicarea cotei prevãzute de lege asupra nivelului minim al indemnizaţiei prevãzut la art. 2 alin. (2)-(4).
(3) Perioada în care o persoanã beneficiazã de indemnizaţia prevãzutã la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) şi art. 9 alin. (5) şi (6) sau se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (2), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se ia în calcul valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

ART. 22
(1) Perioada în care o persoanã beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) şi (6) şi art. 10 constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevãzut la art. 2 alin. (1), art. 6 şi 10 constituie vechime în muncã şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordã în raport cu aceasta.

ART. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevãzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sã dispunã încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se aflã în concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se aflã în plata stimulentului de inserţie prevãzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevãzutã la alin. (2) se extinde, o singurã datã, cu pânã la 6 luni dupã revenirea definitivã a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplicã în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizãrii judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.


Din Normele de aplicare a OUG nr.111/2010:
ART. 34
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin. (1).
(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.
(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.
(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din cic in concediu de maternitate bw_vision bw_vision Buna ziua, Am optat pt concediu de maternitate cu plata indemnizatei 1 an, apoi am ramas acasa, tot in concediu de crestere a copilului, dar fara plata ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru crestere copil MMB MMB buna ziua, am rugamintea de a-ma ajuta cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie. M-am intors din concediu crestere copil in Aprilie 2012, cand ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie al doilea copil Simmmona Simmmona Buna ziua, sunt in momentul de fata in concediul de crestere copil pana la data de 1 Noiembrie 2013, concediu fara plata pentru cel de al doilea an. In ... (vezi toată discuția)