avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot fi concediata daca abia m-am intors din crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot fi concediata daca abia m-am intors din crestere copil?

Buna ziua,
Numele meu este Simona, am nascut un baietel in februarie 2008, luna aceasta (ianuarie 2009) m-am intors la munca,......colegei care mi-a tinut locul i s-a intocmit contract pe nedeterminata (suntem 4 pe aceeasi functie)..............insa se aude ca s-ar face disponibilizari.....intrebarea mea este: exista vreo lege care sa ma protejeze, sau pot fi prima disponibilizata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:03, 19 Ianuarie 2009
conform legii dupa ce te-ai intors la servici din concediul pentru cresterea copilului angajatorul este obligat ca 6 luni de zile sa te tina la servici ( insa nu este obligat sa te tina pe acelasi post). Conform legii nr.25 din 05.martie 2004:
Articolul 21 va avea următorul cuprins:
"Art. 21
(1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii."
Dar de ce nu faceti referire si la alin.3 din acelasi articol dinl OG. nr.96/20003 ?
În cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului interdicţia de mai sus nu este aplicabilă. Angajatorul îşi reduce sau îşi încetează actvitatea, iar în aceste condiţii de insolvabilitate menţinerea contractelor de muncă nu mai are nici o motivaţie.
Buna Ziua,
Cred ca nu m-am exprimat cum trebuia.....vroiam sa aflu daca, in cazul in care va fi nevoie sa fie disponinibilizat unul din noi (cei 4 care ocupam aceeasi functie), sub pretextul reducerii de personal, pot fi eu acea persoana...sau faptul ca tocmai m-am intors din crestere copil ma salveaza?....deoarece s-a pus problema reducerii personalului, nicidecum falimentul.....
Va multumesc!
elis a scris:

reorganizării judiciare


Explicati putin aceasta situatie, ce presupune, ce implica?
Deoarece consider ca reorganizare tehnologica sau dificultati financiare, care implica restructurari de posturi, nu este acelasi lucru cu reorganizare judiciara ..... cred....:( .... si daca nu e acelasi lucru, atunci ea nu poate fi concediata 6 luni.
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
In textele de lege (Codul muncii , OG nr.96/2003) este intrebuintata aceasta notiune de reorganizare judiciara ... daca legiuitorul ar fi scris reorganizarea activitatii , poate ca nu s-ar excede notiunii de reorganizare a persoanei juridice in intelesul art.40 si urm din Decretul nr.31/1954. Aceasta reorganizare poate privi si structura interna a angajatorului sau , in general, orice masura menita sa conduca la imbunatatirea activitatii acestuia.

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil daria63 daria63 Buna ziua, Am o prietena care este in concediu ingrijire copil si a optat pentru varianta de a sta 1 an de zile , o luna sotul.Se va prezenta la servici dar ... (vezi toată discuția)
E legal sau nu? anuntare desfiintare post dupa 2 ani si 7 luni adinadulca adinadulca buna ziua! In acest moment sunt la sfarsitul concediului de crestre si ingrijire copil iar angajatorul mi-a inmanat o instiintare si-o notificare prin care am ... (vezi toată discuția)
Restructurare salariate insarcinate veraioa veraioa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o problema: as dori sa stiu daca o salariata este insarcinata poate fi concediata sau restructurata? In ce conditii? ... (vezi toată discuția)