avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil

Buna ziua,
Am o prietena care este in concediu ingrijire copil si a optat pentru varianta de a sta 1 an de zile , o luna sotul.Se va prezenta la servici dar se vor face restructurari.
Intrebarea este daca in cel de al doilea an de ingrijire copil intervine aceasta restructurare va mai putea beneficia de suma de 500 lei ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: daria63 , utilizator 17:14, 2 Septembrie 2014
1. - De stimulentul de insertie de 500 lei lunar va beneficia numai pe perioada in care va avea venituri din salarii, din activitati independente sau agricole si numai pana la varsta de 2 ani a copilului.
- Nici daca este in somaj indemnizat nu beneficiaza de stimulentul de insertie.

2. Problema este insa ca salariata revenita din CCC nu poate fi concediata in timp ce beneficiaza de stimulentul de insertie si ap[oi timp de 6 luni de la incetarea platii stimulentlui de insertie decat daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment (ambele ca urmare a unei hotarari judecatoresti).

3. Din OUG 111/2010

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

4. - Daca va fi totusi concediata in aceasta perioada este o ilegaitate si se poate adresa ITM si, in acelasi timp, poate contesta decizia de concediere la Tribunalul din judetul unde are domiciliul.
- Prin actiunea in instanta poate solicita de la angajator si c/val. stimulentului de insertie pe care nu il poate incasa din cauza concedierii ilegale.
Multumesc mult.
Toate cele bune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interzicere concediere pe perioada platii stimulentului de insertie Dragos Dimitrescu Dragos Dimitrescu Buna ziua, Care este termenul pana la care o salariata care beneficiaza de plata stimulentului de insertie nu poate fi concediata? (vezi toată discuția)
Stimulent insertie grigiuli grigiuli Sunt o mamica care beneficiaza de stimulent de insertie . Din luna decembrie 2012 angajatorul m-a dat in somaj. De la AJPIS am primit o decizie de debit ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa renuntarea la concediul de cresterea copilului Constantin Popovici Constantin Popovici In speta , niciunul dintre parinti nu doreste intrarea in concediul de cresterea copilului sau se reintoarce imediat la servici primind in schimb bonificatia ... (vezi toată discuția)