avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ajutati-ma, vreau sa paltesc impozit dar guvernul nu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ajutati-ma, vreau sa paltesc impozit dar guvernul nu vrea banii mei

Am lucrat pentru o companie din strainatate in perioada 2005-2007 calatorind intre Spania si Romania, niciodata depasind 183 de zile in Spania. Cunosteam directorul companiei si am incheiat un armistitiu verbal de felul cum voi lucra si am fost platita in 2008, conform intelegerii noastre. Mi s-au transferat banii in contul meu bancar din Romania si am intrebat la administratia finantelor cum pot plati taxa pe acesti bani si se pare ca daca nu sunt notificata (expresie pe care nu o inteleg) nu trebuie sa platesc nici un impozit. Acesti bani sunt practic un profit facut de mine ca persoana fizica pe care vreau sa ii declar si sa platesc impozit dar se pare ca nu ma incadrez in nici o categorie. Va rog sa ma ajutati pentru ca vreau sa imi paltesc acest impozit. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elena Baleanu , utilizator 13:44, 23 Ianuarie 2009
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra dar sunt inca foarte nelamurita. Imi puteti spune ce lege este aceasta pentru a o cauta si studia in amanuntime? V-am spus ca cei de la finantele administratiei publice mi-au spus ca daca nu am avut contract de munca sau daca nu s-a completat declaratia 205 de catre compania straina, nu figurez practic nicaieri si deci in alte cuvinte nu plati impozit. Ar fi usor doar sa renunt dar a fost o tranzactie bancara cu o suma destul de considerabila si nu am liniste pana nu elimin toate posibilitatile pentru ca nu vreau sa fiu trasa la raspundere mai tarziu.
Deci dumneavoastra imi spuneti practic sa completez acest formular 201 si sa il depun la organul fiscal dupa care ei ma vor anunta cat am de paltit?
1. DECLARATIA 201 PRIVIND VENITUL REALIZAT IN STRAINATATE 16%
2.CONTRIBUTIA LA BUGETUL ASIGURARILOR DE SANATATE DE 5,5% SAU 6,5%
3.CONTRIBUTIA LA BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE 19,75%



TEMEIURI LEGALE
IMPOZIT PE VENIT

Codul Fiscal
ART. 39
Contribuabili
Următoarele persoane datorează plata impozitului conform prezentului titlu şi sunt numite în continuare contribuabili:
a) persoanele fizice rezidente

ART. 40
Sfera de cuprindere a impozitului
(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;


ART. 90
Venituri obţinute din străinătate
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi cele care îndeplinesc condiţia prevăzută la art. 40 alin. (2) datorează impozit pentru veniturile obţinute din străinătate.
(3) Contribuabilii care obţin venituri din străinătate conform alin. (1) au obligaţia să le declare, potrivit declaraţiei specifice, până la data de 15 mai a anului următor celui de realizare a venitului.

201 Declaraţie privind veniturile din străinătate (OMEF 2371/2007) Formular 201

o Declaraţia se completează de către persoanele fizice române cu domiciliul în România, care realizează venituri din străinătate. Aceste venituri provin din activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, pensii şi altele. Se depune câte o declaraţie pentru fiecare ţară şi pentru fiecare categorie de venit. Declaraţia se depune şi de către cei care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă timp de 3 ani, conform art. 7 Cod Fiscal. Se completează de mână, în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată. Nu se declară veniturile din salariile obţinute în străinătate.


CONTRIBUTIA LA SANATATE

LEGEA 95 DIN 2005
Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit ; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a)-d), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
(4) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuţia lunară de 6,5% datorată se calculează asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.


CONTRIBUTIA LA PENSII

Lege nr. 19/2000 - privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale@
Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Ce-i cu punctul 3?
Am crezut ca trebuie sa platesc doar 16%. Nu exista nici o forma de a evita cele doua contributii sau macar cea de pensii care este absurd de mare? In principiu eu as vrea sa platesc doar taxa pe venit. Este posibil?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe salariu din strainatate livius1302 livius1302 Ma poate lamuri si pe mine cineva cum se impoziteaza venitul meu care se compune din salariu venit din strainatate.(mentionez ca petrec mai mult de 6 luni in ... (vezi toată discuția)
Impozit venit strainatate dinup dinup Buna ziua, An citit diverse post-uri legate de impozitarea salariului obtinut in strainatate dar doresc un raspuns exact pentru cazul meu. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Taxe programator fara contract andrei6200 andrei6200 Sunt un recent absolvent de facultate, iar pe durata acestei veri am lucrat (si inca mai lucrez) ca si programator, liber profesionist, pentru firma mama ... (vezi toată discuția)