avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional la cim-penalizari salariale;dezinformare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional la cim-penalizari salariale;dezinformare la recrutare

I . In firma la care lucrez se incheie odata cu CIM si Act aditinal ce prevede drepturile banesti.
1. Acest act adidional poarta acelasi nr. de inregistrare cu CIM ?
2. Actul aditional trebuie inregistrat la ITM odata cu CIM -sub acelasi nr. de inregistrare?
3. CIM prevede salariul de baza negociat. Actul aditional face referire la indeplinirea planului si infunctie de acestea se dau drepturile salariale- in acest caz daca actul aditional nu prezinta viza ITM este valabil?
4. Care sunt drepturile salariale in acest caz - cele stabilite in CIM si vizat de ITM sau cele din Actul aditional semnat doar de parti la data angajarii si fara viza ITM ?
Au fost cazuri in care calculul salariului lunar brut a fost mai mic decat cel negociat in CIM, si s-a diminuat conf. actului aditional. Fluturasii de salariu nu poarta nici o penalizare- este trecut venitul brut de incadrare si apoi venitul brut realizat, fara nici o justificare ( exista intradevar un prim fluturas care arata modul in care s-a facut diminuarea, insa fluturasul final nu poarta aceasta explicatie...sper ca am explicat bine - sunt doi fluturasi -unul numit " brut"si unul care poarta "netul " de incasat...fara explicatii). deducerile finale catre stat se fac din acest venit brut realizat.
Intrebarea este - daca pe cartea de munca este trecut salariul negociat din CIM , care sunt efectele in acest caz asupra CAS ? - Este OK ASA ?

O alta problema majora!
Recrutarea pe un job s-a facut in urma unui anunt...OK....Anuntul cerea STUDII SUPERIOARE !
Fisa postului - a fost data angajatului odata cu semnarea contractului CIM - NU a fost prezentata angajatului inaintea semnarii ofertei de angajare....NEGOCIERII
La citirea ( ulterioara de catre angajat ) a fisei de post se constata ca ....cerintele postului sunt: "- studii medii; studii superioare constituie avantaj".
Salar minim brut in acest caz , care este?
Plata se face dupa studii medii...conf.fisei de post -cerinta este de studii medii ( atunci studiile superioare trecute ca avantaj...CE AVANTAJ AU? )
1. Se considera dezinformare ?

Multumesc pentru rabdare si anticipat pentru raspuns.
Sincer - am incercat sa gasesc raspuns la aceste intrebari in Codul Munciii...nu ma pricep...sa interpretez legea ...din p.d.v.d. al unui avocat !
O zi buna.


Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 15:03, 18 Ianuarie 2009
Cu privire la actul aditional care nu este inregistrat la ITM, acesta este valabil incheiat, nu este necesara inregistrarea lui deoarece nu modifica CIM face doar precizari la modul de acordare a salariului.
Fluturasul de salariu trebuie sa cuprinda atat brutul cat si netul . Brutul pentru un salariu dimunuat ca urmare a planului nerealizat este mai mic decat salariul de incadrare. Nu am inteles cada cei doi fluturasi au inscrise suma bruta diferita.
Daca pentru functia respectiva in fisa postului este precizat ca studiile superioare constituie avantaj,si dvs. aveti studiile necesare postului,atunci salariul trebuie sa fie pentru studii superioare. Studiile superioare trebuie sa fie in domeniu pentru a avea un salariu pentru studii superioare.
Multumesc....mi-ati dat o sansa pentru cea de-a doua problema - DEZINFORMAREA-

Pentru prima PROBLEMA urmeaza sa mai fac sapaturi...pentru ca am primit dupa 6 luni un al doilea act aditional ( ce prevede trecerea CIM din perioada determinata in nedeterminata , modificarea salariala si planul nou.)....act care poarta in dreapta sus spatiu cu urmatorul text " Nr. inregistrare la ITM...../.........". ....acest spatiu nu este completat (acest act este o copie ceruta in urma unei solicitari facute de catre angajat ....cerere facuta mult dupa semnarea actului original ...... COPIA a venit cu stampila si semnatura " conform cu originalul")..... INSA ACEL TEXT ( care cere viza ITM .....nr de inregistrare NU ESTE COMPLETAT???? - dupa 3 luni....
Salariul cerut in cel de-al doilea act aditional este mai mic....ATUNCI cum s-a facut modificarea in cartea de munca daca nu s-a inregistrat la ITM....?

parerea mea este ...TOTUSI....ca CEVA NU ESTE IN REGULA.....
Existenta celor doua randuri de fluturasi?....Fluturasul final trimis catre angajat nu poarta nici o penalizare....
Oare mai exista un al treilea fluturas?...prin care sunt virati banii catre stat....conf....salariului din cartea de munca .....fara penalizari?

E foarte ciudat....am ajuns in stadiul de fabulatie....cu cat caut mai mult ....cu atat descopar din ce in ce mai multe CHESTII CIUDATE....mi-am propus acum sa reverific...CPP -ul - capitolul viramente contributii sociale si sunt curioasa ce voi descoperi?...corespund viramentele din fluturasii primiti cu cele trecute in CPP....

Cu siguranta inainte de a face primul pas catre cei de SUS ...voi face o cercetare completa a tuturor amanuntelor...care TOT apar.....
Intrebarile mele au inceput sa apara in momentul in care am pus o simpla intrebare " De ce actele aditionale , primite de angajati noi veniti , nu poarta stampila firmei ? - au doar semnatura SEFILOR !...." .....- si de aici a pornit totul....pas cu pas inapoi....catre toate...si cu caut mai mult i...cu atat apar mai multe amanunte...incep sa apara nereguli...care la prima vedere sunt IN REGULA...!

Si pentru ca tot v-am retinut....va mai spun ce-am descoperit....CCM la nivel de firma prevede penalizarea personalului din vanzari cu neacordarea tichetelor de masa...daca nu realizeaza un anumit procent din planul stabilit !.....Si dupa cate stiu....tichetele se dau lin functie de pontaj....conf. legii ....si nu suporta modificari in functie de realizarea planului....
SI ATUNCI PERSONALUL DIN VANZARI -cel ce reprezinta - in cazul nostru PRODUCTIA firmei ....este penalizat de doua ori intr-o luna...daca nu fac procentul stabilit !!!! ....si la SALARIUL si la TICHETE....
Tot personalul din Vanzari - PRUDUCTIA - tine TESA care nu are penalizari in CCM...chiar daca la nivel global nu se realizeaza planul...!!! - pai da ...CORECT ...ei ce treaba au cu VANZARILE? - Dar ce activitati ar desfasura ei in firma daca NOI nu am VINDE? ...CE HARTII AR INVARTI FARA NOI?...Si nu mai spunem ce atitudine au EI ...cei TESA...fata de NOI....cei din VANZARI....

Cam... asta e....din aceste motive sunt atat de revoltata...pentru ca numai o parte a personalului suporta TOATE PENALIZARILE ce se pot aplica in firma...pe linie de realizari cifre...
ASTA NU SE NUMESTE DISCRIMINARE a personalului ????

SI altceva LEGAL ce puteau sa mai faca LEGAL insemnand DOAR O SIMPLA SEMNATURA DE COMUN ACORD INTRE ANGAJAT SI ANGAJATOR?
...ce ar MAI fi putut trece FIRMA in acte..... fara sa le dea nr. de inregistrare si vize ITM....???
Daca mai INSISTAU PUTINETEL CU ACTELE ADITIONALE ...ADUCEM NOI BANII DE ACASA pentru propriile SALARII si ei nu aveau nici o raspundere !!!!!.....DAR TOTUL E LEGAL.....

O REZOLVARE foarte simpla la toata aceasta TARASANIE ar putea fi urmatoarea : " Ce mai stai ? daca nu-ti convine?"
...nu-i asa ?....insa nu e chiar asa....

TOT ce am povestit afli pe parcurs..... ..dupa ce semnezi....LEGAL - asta nu e DEZINFORMARE????

SCUZE...m-a luat VALUL.

Multumesc oricum....va doresc o seara buna...

Un fluturas are penalizarile cel numit fluturas " brut " ...si ...cel final numit"net"....este asa...:

Salariu incadrare......x Ron
salariu brut realizat....y Ron.

Diferenta minus ....nu este trecuta nicaieri....
Nu ar fi normal sa apara la capitolul " Penalizari"?....sau poate la alt capitol ?
Se considera ca un act aditional la c.i.m. are prioritate fatza de c.i.m. deoarece intervine dupa intelegerea initiala (are prioritate daca nu incalca dispozitiile legale, evident). Un salariu mai mic decat cel negociat in contract (dar nu mai mic decat cel min pe economie; in unele cazuri se intampla, totusi...) este posibil daca s-a schimbat metoda de salarizare; de ex, s-a trecut de la plata in regie – adica, indiferent cate ore de munca efectiva "acoperi” ai salariul x – la plata in... acord – cata munca, atatia bani – sau plata in functie de incasari... (ca exemple).

Da, e corect ca taxele salariilor sa se calculeze la "brut realizat”. Scrieti ca e "brut de incadrare” diferit de "brut realizat” fara explicatii – explicatiile se regasesc in actul aditional semnat de parti si care, in acest caz, nu trebuie inregistrate la ITM deoarece e inregistrat statul de plata... Brutul de incadrare poate fi diferit de cel realizat si brutul realizat va fi completat in carnetul de munca. Daca un inspector de munca face un control la firma angajatorul ii arata actele aditionale si e "acoperit”.
Va dau ex unei croitorii: salariu de incadrare: 800 lei; venit realizat... 486 lei (nu s-a realizat "norma). Evident, croitoresele au plecat rand pe rand deoarece nu era vina lor ca materialul si / sau tiparele nu ajungeau la timp...
Exemple cu angajatori care platesc in functie de realizari sunt mai multe decat va imaginati si e probabil ca nr-ul sa creasca, in actualul context economic...

Despre "studiile superioare considerate avantaj”... Nu se poate invoca dezinformarea doar pt ca... fiecare intelege ce poate. Cum corect a sesizat 2007_rozi, chestiunea e ceva de genul: postul e pt studii medii si faptul ca ai diploma de licenta (pe care angajatorul n-o va lua in seama) iti confera mai multe sanse de a primi acest loc de munca unde sunt necesare si suficiente studiile medii. Angajatorii – din pacate - profita de buna-credinta a tinerilor pe care ii angajeaza.
@yasmina0506
Daca aveti un act aditional in care salariul de incadrare nu are stampila ITM si un numar de inregistrare acest lucru nu este in ordine. Un astfel de act aditional trebuie sa fie inregistrat in termen de 5 zile de la data incheierii la ITM.
In alta ordine de idei angajatorul este obligat sa va dea orice explicatie considerati necesara cu privire la calcularea salariului.
De unde stiti ca este completat in carnetul de munca noul salariu? Solicitati o copie a carnetului pentru mai multa siguranta.
:offtopic:@ trope_doi
Din exemplul dat cu croitoria si cu diferenta dintre negociat si realizat in 99.99 % din cazuri asa zisa nerealizare de plan este nefundamentata. Inspectorii ITM care nu au nici minime cunostinte despre normarea muncii nu stiu nici macar ce acte sa solicite in sustinerea nerealizarii planului si se multumesc cu explicatii nefundamentate ale angajatorului. Este inacceptabil o explicatie din care un salariat este platit pentru o realizare a planului de 50% si asta luni de zile la rand. Un angajator nu este obligat sa mentina in activitate un salariat care nu are capacitatea de a realiza planul. In cazul in care toti salariatii nu au realizat norma inseamna ca aceasta nu este corect stabilita in functie de indemanarea personalului angajat. Pe tema aceasta se poate discuta mult.

Alte discuții în legătură

State de plata, dispozitii i0n i0n va salut.. Problema sta in felul urmator: la societatea unde activez nu semnam pe state de plata pentru salarii, ci pe niste tabele A4, sus avans/lichidare ... (vezi toată discuția)
Salariu diminuat nesica nesica Este legal ca de o perioada lunga de timp sa primesti salariul diminuat 30%? (vezi toată discuția)
Salariu platit necorespunzator ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua! Pun o intrebare pt o prietena care are urmatoarea problema. Are studii superioare finalizate cu diploma de licenta, lucreaza intr-o firma pe ... (vezi toată discuția)