Pentru un fast-food cu trei salariati cu 8 ore, poate tine protectia muncii un angajat cu 2 ore care are curs si diploma de inspector de protectia muncii? Acesta e angajat pe o alta functie pe care chiar o exercita.
Multumesc
In primul rand angajatorul poate desemna lucratorul care sa se ocupe de activitatea de SSM numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
Apoi nu conteaza ce scrie pe diploma (inspector sau expert sau mai stiu eu ce minunatie), conteaza durata cursului in ore inscrisa in diploma. Lucratorul desemnat sa se ocupe de activitatea de SSM tr. sa indeplineasca cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului mediu
Nivel mediu in SSM inseamna studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic si curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu o durată de cel puţin 80 de ore.
Sa inteleg ca pentru un chiosc in care lucreaza doi lucratori comerciali si un bucatar pentru a fi in regula trebuie sa mai angajez pe cineva cu opt ore care sa aiba alte studii decat liceu economic ca cei trei , doar pentru protectia muncii? Nu e un pic cam exagerat ..macar asa din punct de vedere al bunului simt ... Ca legal nu mai e nimic de bun simt!!!!
Revin cu mentiunea ca persoana cu 2 ore angajata are printre altele facultate tehnica de 5 ani si curs de inspector de protectia muncii de 80 de ore...dar ghionul lui este si economist deci imi tine si contabilitatea la acest amarat de chiosc.
Nu zice nimeni ca tr sa angajati un om cu norma intreaga pt desfasurarea activitatii de securitate si sanatate in munca (termenul protectia muncii nu se mai foloseste) doar ca angajatul dumneavoastra nu indepliniste una din conditii in cazul in care vreti sa-l numiti lucrator SSM. In cazul dumneavoastra aveti mai multe posibilitati pt organizarea activitatii de SSM. ART. 16 din NM aplicare Lg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare.
(1) In cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitaţile din domeniul securitaţii şi sanataţii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:
a) activitaţile desfaşurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr. 5;
b) angajatorul işi desfaşoara activitatea profesionala in mod efectiv şi cu regularitate in intreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregatire in domeniul securitaţii şi sanataţii in munca, cu o durata minima de 40 de ore şi conţinutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
(2) In situaţia in care nu sunt indeplinite condiţiileprevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemnezeunul sau mai mulţi lucratori ori poate organiza serviciul intern de prevenire şi protecţie şi/sau poate sa apeleze la servicii externe, in condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) In cazul in care angajatorul/lucratorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacitaţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitaţilor de prevenire şi protecţie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitaţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfaşura cu personalul propriu.
Ssm
LIA1992
BUNA ZIUA!
Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore.
As putea sa initiez un PFA sa pot presta ... (vezi toată discuția)