Buna seara!
Va rog sa mă ajutati sa înțeleg!la o asociație sportiva( cu teren de sport închiriat)
si cu 2 angajați permanenti,este posibil ca unul dintre cei doi angajați sa facă cursuri specifice pentru a se scuti niște bani plătiți ulterior unei firme de profil si sa l poată instrui pe al doilea sau pe următorii care vor veni?sau este obligatoriu sa se externalizeze serviciul?cate ore trebuie facute?40 sau 60?
Multumesc mult
Nu este nevoie sa apelati la un serviciu extern de prevenire si protectie.Angajatul care va face curs este denumit lucrator desemnat si pentru asta este obligat sa detina un nivel de pregatire de nivel mediu adica curs SSM pe o durata de cel putin 80 de ore.
O alta varianta este cea prin care angajatorul isi asuma aceasta activitate fara sa desemneze un lucrator sau sa apelati la un serviciu extern., In cazul acesta angajatorul tr sa faca un curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM) cu o durata minima de 40 de ore.
ART. 16 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare
(1) In cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr. 5;
b) angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/sau unitate; c) angajatorul a urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore si continutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
(2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori poate organiza serviciul intern de prevenire si protectie si/sau poate sa apeleze la servicii externe, in conditiile prezentelor norme metodologice.
(3) In cazul in care angajatorul/lucratorii desemnati/serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
ART. 20
(1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului. (2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
ART. 21
Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.
ART. 49
(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
Multumesc mult!
Dar angajatorul,in cazul asociației sportive,este de fapt reprezentat de comitetul director(adică 3 persoane),sau de președinte,sau de cel desemnat sa semneze acte juridice in numele ei?
Cine a semnat contractele de angajare a celor doi salariati este angajatorul
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Protectia muncii
MIV
Pentru un fast-food cu trei salariati cu 8 ore, poate tine protectia muncii un angajat cu 2 ore care are curs si diploma de inspector de protectia muncii? ... (vezi toată discuția)