avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1334 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare CIM de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare CIM de catre angajator

De la compartimentul personal a fost chemat (in partea a doua a lunii) prin telefon cel un angajat.
Angajatul s-a prezentat si a constatat ca este solicitat sa semneze un nou CIM dar la care salariul de baza este diminuat cu aproximativ 30%, cu argumentul verbal ca un proiect la care angajatul are un alt contract specific, nu mai este finantat. Deci acea motivatie nu putea fi corecta astfel angajatul nu a semnat CIM-ul pentru care a fost chemat.
La data platii dreptului salarial aferenta lichidarii sau rest plata pe luna trecuta angajatul a constatat diminuarea salariului care trebuia platit in contul de card.
Care considerati ca trebuie sa fie demersul pentru angajat, respectiv angajator?
Mentionez ca angajatul desii a cerut explicatii nu a primit nici un raspuns oficial.

Cu respect,
Vasilescu

Cel mai recent răspuns: vasilescu12 , utilizator 15:34, 28 August 2012
Sesizarea Inspectiei Muncii si / sau a instantei.
Modificarea unilaterala a c.i.m. este posibila numai in anumite conditii .. nerespectarea acestora de catre angajator da posibilitatea salariatului sa sesizeze ITM-ul si/sau sa actoneze in instanta pe angajator pentru repararea prejudiciului cauzat.
Cu ce poate ajuta ITM pe angajat? Ce dovezi sunt necesare pentru ITM din partea angajatului, avand in vedere ca angajatorul poate fabrica orice inscrisuri?
Daca angajatorul este de rea credinta cum poate fi aparat angajatul de catre ITM?
De exemplu exista demersuri in scris ale angajatului (sub forma de adresa, cerere, referat) catre conducerea firmei dar nu s-au primit la secretariat?

Dar Instanta cum poate ajuta angajatul, in conditiile prezentate mai sus?
Ultima modificare: Luni, 20 August 2012
vasilescu12, utilizator
ITM-ul poate constata sau nu incalcarea legislatiei muncii .. in instanta , sarcina probei o are intotdeauna angajtorul el va trebuie sa dovedeasca ca a respectat legea sau ca a acordat toate drepturile salariatului respectiv.

Refuzul angajatorului de a primi la registratura o adresa, cerere, referat inticmite de catre un salariat poate fi combatut prin trimiterea acestora prin posta cu confirmare de primire sau cu martori .
Daca ITM constata ca s-a incalcat legislatia poate obliga angajatorul sa plateasca diferenta de salariu angajatului sau doar constata, respectiv recomanda angajatorului corectarea ilegalitatii?

Angajatul este bine sa trimita adresa inainte de sesizarea catre ITM si instanta, catre Compartimentul Financiar Contabil si/sau Compartimentul Personal pentru a solicita explicatii in scris sau nu este necesar?

Alte discuții în legătură

Abuz din partea angajatorului rujancu rujancu Buna ziua, Stimate domn, vin cu rugamintea la dvs. de a ma lamuri intr-o problema. Lucrez la o firma de 3 ani cu ctr. individual de munca iar din 12.feb.2010 ... (vezi toată discuția)
Salariu diminuat nesica nesica Este legal ca de o perioada lunga de timp sa primesti salariul diminuat 30%? (vezi toată discuția)
Diminuare salariu : motivatie criza financiara si rezultate societate Ion Georgescu Ion Georgescu Societatea la care lucrez a intocmit un act aditional (prin acordul partilor) la CIM prin care ma pune sa accept diminuarea cu x% a salariului brut pe ... (vezi toată discuția)