Nu este necesara emiterea unei facturi de penalitati, insa era necesar sa solicitati si plata penalitatilor conform clauzelor contractuale in cererea de emitere a somatiei de plata.
Multumesc, o sa fac o modificare a capatului de cerere si sa adaug si penalitatile. In fapt, cererea este formulata de administratorul judiciar, SC fiind in insolventa si n-a cerut decat principalul, care este facturat si daune-interse, care sunt si ele stipulate in contract. Bine a motivat-o in drept pe OUG 119/2007, pentru care am cerut de asemenea schimbarea cu OG 5/2001.
Eu am depus o alta cerere de chemare in judecata pe OG 5/2001, nefiind informata de actiunea initiata de celalalt administrator, ce v-a fi conexata la prima pentru urmatorul termen.In aceasta din urma sunt cerute penalitati, daune-interese si cheltuieli de judecata.
O noua lamurire va rog, penalitatile pot sau nu depasi valoarea debitului ??? Nu se stipuleaza in contract acest aspect.
Pot cere si dobanda legala? Nici aceasta nu este stipulata.In fapt eu am cerut-o, nu stiu insa daca este admisibila pe somatie de plata.La fel, trebuie sa prezint in instanta calculul dobanzii si al penalitatilor sau acestea vor fi calculate de executor?
Art. 36 Legea 85/2006 a insolventei - De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
Fata de situatia prezentata mai sus nu stiu daca aceste actiuni nu vor fi suspendate.
De la data deschiderii procedurii insolventei nu mai curg nici penalizari.
Pt a fi acordata dobanda legala, aceasta trebuie precizata si calculata la zi in fata instantei.
Multumesc pentru raspunsul prompt, dar poate n-am fost eu suficient de explicita in cele de mai sus. Societatea reclamanta se afla in procedura de insolventa si aceasta a formulat actiuni de recuperare creante impotriva debitorilor sai, prin administrator judiciar si administrator special, dreptul de administrare al debitoarei neffind ridicat.
Intr-adevar art.36 din L85/2006 prevede suspendarea actiunilor judiciare, dar acesta se refera numai si numai la actiunile creditorilor asupra noastra. Societatea aflata in procedura de insolventa nu are nici o limitare in acest sens.
Fata de debitorii nostrii curg penalizarile.Prin urmare inteleg ca si acestea ar trebui calculate si prezentate instantei?
Trebuie detaliate clar care sunt penalizarile, procentul, nr de zile intarziere.
La fel si modul de calcul al dobanzii legale.
Pt a fi admisibila pe procedura somatiei de plata creanta tb sa fie una certa, sa poata fi determinata conform inscrisurilor (facturi, contract).
Daca insa debitul va fi contestat de societatea debitoare, mi-e teama ca solutia va fi de respingere a somatiei de plata si va trebui sa mergeti pe calea dreptului comun.