Buna. Sunt casatorita de 8 ani si am un copilas de 3 ani jumatate. Pe o perioada de 1 an eu si sotul meu am fost despartiti in fapt, fiecare avand alta relatie, dar nu am inaintat niciunul divort. Eu am ramas insarcinata si am nascut in acel an un copilas pe care am fost nevoita prin lege sa il trec pe numele sotului (lucru pe care el si-l dorea oricum f mult el fiind suspect de infertilitate). Ulterior m-am impacat cu sotul si crestem copilul impreuna de cand acesta avea 4 luni. Relatia insa nu merge si as dori sa stiu in ce masura sunt libera sa plec din domiciliul comun, fara sa sufar consecinte la divort din cauza asta, sa nu fiu acuzata de abandon de familie. Sunt certuri in casa la care nu vreau sa mai asiste copilasul. Daca plec si ulterior, peste 2-3 saptamani sa zic introduc actiune de divort si tagada de paternitate, ma poate ataca in vreun fel la divort cu asta?tot ce doresc este sa fiu sigura ca el nu va avea nici un drept asupra copilului si ca eu cu el ne putem cladi de acum o viata linistita. Vreau sa fac pasii in ordinea corecta, de aceea va scriu.multumesc anticipat
Nu veţi fi acuzată de abandon de familie pentru faptul că veţi părăsi domiciliul Aveţi acest drept , fără a suporta consecinţe din punct de vedere legal. Poate fi însă un motiv pe care soţul dvs. îl poate invoca în procesul de divorţ, solicitând desfacerea căsătoriei din culpa dvs. Depinde la ce tip de divorţ vă gândiţi, unul prin acord sau la instanţă, din culpa soţului vinovat pentru destrămarea relaţei de cuplu.
Veţi putea introduce acţiunea în tăgada paternităţii, in numele copilului dvs. , întrucât dreptul mamei de a introduce acţiunea în nume propriu este prescriptibil în termen de 3 ani de la data naşterii copilului, pe când dreptul copilului de a introduce acţiunea nu se prescrie în timpul vieţii acetuia.
Ați atins două aspecte care trebuie lămurite separat:
1. Abandonul de familie ca infracțiune poate fi săvârșită doar impotriva persoanei sau persoanelor față de care aveți o obligație legală de întreținere (art. 305 Cod Penal). Dacă D-voastră părăsiți domiciliul conjugal împreună cu copilul, iar soțul D-voastră nu necesită „întreținere” din partea D-voastră nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abandon de familie.
2. În ceea ce privește divorțul, este posibil ca odată cu acesta instanța să se pronunțe și asupra cererii în tăgada paternității, prin stabilirea tatălui natural al copilului cu condiția ca acesta din urmă să facă dovada că este tată. Deci, conform Noului Cod Civil, acțiunea în tăgada paternității nu va fi admisă doar dacă se face dovada tatălui natural.
Dacă se va stabili prin sentință tatăl natural al copilului, soțul D-voastră nu mai are nici un drept și nici o obligație în ceea ce-l privește pe acesta.
parerea mea este sa introduceti intai actiune in tagada paternitatii si pe urma divortul. nu va ppoate sanctiona nimeni ca ati parasit domiciliul. poate conta, cel mult la culpa din divort.conultati un avocat sa nu va incurcati...
Va multumesc mult acelora care mi-ati raspuns si acelora care imi veti mai raspunde. Ceea ce nu inteleg insa e de ce sunt legata de tatal natural al copilului? nu poate fii doar pe numele meu copilul?
si ca sa mai adaug unele detalii, sotul nu doreste divortul iar tatal natural si-ar recunoaste copilul oricand, doar ca eu doresc doar sa il iau de pe numele actualului sot si deocamdata nu doresc sa il trec pe adevaratul tata pe certificat. se poate? nu vreau sa fiu legata de nimeni, vreau doar o viata linistita eu cu copilul meu.