Buna. Sunt casatorita de 8 ani si am un copilas de 3 ani jumatate. Pe o perioada de 1 an eu si sotul meu am fost despartiti in fapt, fiecare avand alta relatie, dar nu am inaintat niciunul divort. Eu am ramas insarcinata si am nascut in acel an un copilas pe care am fost nevoita prin lege sa il trec pe numele sotului (lucru pe care el si-l dorea oricum f mult el fiind suspect de infertilitate). Ulterior m-am impacat cu sotul si crestem copilul impreuna de cand acesta avea 4 luni. Relatia insa nu merge si as dori sa stiu in ce masura sunt libera sa plec din domiciliul comun, fara sa sufar consecinte la divort din cauza asta, sa nu fiu acuzata de abandon de familie. Sunt certuri in casa la care nu vreau sa mai asiste copilasul. Daca plec si ulterior, peste 2-3 saptamani sa zic introduc actiune de divort si tagada de paternitate, ma poate ataca in vreun fel la divort cu asta?tot ce doresc este sa fiu sigura ca el nu va avea nici un drept asupra copilului si ca eu cu el ne putem cladi de acum o viata linistita. Vreau sa fac pasii in ordinea corecta, de aceea va scriu.multumesc anticipat
deci prin tagada nu se contesta doar ca sotul e tata, ci trebuie sa se si dovedeasca ca altcineva e?! am inteles bine?
tagada se poate face si dupa divort?
Doar dacă acţiunea în tăgada paternităţii este introdusă de către pretinsul tată biologic, acesta trebuie să facă dovada paternităţii.
Art. 432 codul civil:
Tăgada paternităţii de către pretinsul tată biologic
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.
(2) Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic. Dacă acesta a decedat, acţiunea poate fi formulată de moştenitorii săi în termen de cel mult un an de la data decesului.
Puteti sa inaintati o actiune de tagada oricand doriti si nu, nu sunteti legata de tatal natural.
Actiunea o porniti in numele copilului in calitate de reprezentant legal, dvs in nume propriu, nemaifiind in termen.
Pt ca nu are sens sa va disputati custodia copilului , ar fi bine s-o promovati inainte sau poate, odata cu divortul.
Oricum veti avea nevoie de avocat sa va sfatuiasca
Deci eu doresc sa scot orice tata de pe certificat. Asta ma intereseaza. Sa nu depind de cineva cand vreau sa inscriu copilul la gradinita, sau sa ies intr-o excursie din tara. Normal ca am sa consult un avocat, dar deocamdata sunt intr-un impas financiar si am zis sa ma informez pana atunci, sa inteleg cum trebuie sa actionez. Va multumesc mult pt raspuns. Si mai astept altele daca nu cer mult, sa inteleg clar. Ca acum recunosc ca sunt putin in ceata.
Tagaduind paternitatea, nu inseamna ca se stabileste filiatia fata de altul. Scoatand un tata de pe certificat , nu inseamna ca-l bagati pe altul. Pana ce tatal biologic nu va recunoaste copilul de bunavoie sau silit, copilul va avea in certificat o liniuta in dreptul tatalui