finul meu a decedat in octombrie 2010 si nu a avut copii . A fost casatorit 15 ani si impreuna cu sotia au cumparat un apartament .Parintii lui au decedat acum 5 ani si nu au dezbatut mostenirea ,iar ca rude are o sora care traieste.La data mortii aveau o datorie la banca de 30000 roni ,dar era pe numele sotiei ca el nu avea servici.neavand copii am inteles ca la mostenire va venii sora cat are dreptul la casa? dar datoria din banca ? sotia are dreptul la mostenirea care nu e dezbatuta de la socrii ? daca da cate parti ? in urma socrilor a ramas o casa si multe terenuri dar de la moartea finului meu nu au mai primito in curte ca ii spun ca nu are dreptul si o amenita ca ii ia apartamentul.cheltuielile de inmormantare le-a suportat ea . cui trebuie sa se adreseze daca ei nu vor sa discute cu ea la un notar sau direct in instanta de judecata ca saraca nu prea are bani ca plateste banca. va multumesc
Sora mosteneste singura de la parintii decedati.
Sotia finului nu are drept la mostenirea socrilor ei.
Datoria de la banca o va plati in continuare sotia finului dvs., sau poate se considera ca datoria face parte din bunurile comune ale sotilor, asta se va hotari la partaj.
Sora are drept la 3/4, iar sotia 1/4 din mostenirea finului decedat.
Daca sora are pretentii la mostenirea fratelui decedat, atunci trebuie sa contribuie si ea la cheltuielile de inmormantare in proportie cu cota pe care sora o mosteneste (ca sa puteti cere aceste cheltuieli, aveti grija sa nu treaca 3 ani de la inmormantare).
(Nota. Pentru ca finul a decedat inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (1 oct. 2011), pentru dezbaterea mostenirii se aplica legea Codului Civil din 1864, adica vechiul cod.
In noul Cod civil sotia supravietuitoare ar fi primit 1/2, iar sora defunctului 1/2)
Daca mostenitorii (sotia si sora) nu se vor intelege de buna-voie, sotia sa mearga totusi la un notar sau avocat.
sora nu mosteneste singura de la parintii decedati, deoarece, la data decesului parintilor (cel putin eu asa am inteles din ce a spus userul care a formulat intrebarea) finul care a decedat in octombrie 2010 era in viata. Deci se pune problema daca a acceptat mostenirea dupa parinti sau nu. Tind sa cred ca da. Motiv pt care in patrimoniul sau, la data decesului sau, avea si partea de mostenire cuvenita de la parinti. Dupa decesul sau succesorii sunt sotia supravietuitoare si sora in calitate de colateral privilegiat. Sotia supravietuitoare este mostenitor rezervatar in timp ce sora defunctului nu.
oricat de putini bani are tot trebuie sa consulte un notar cu prioritate, cu toate actele in fata.
dupa stiinta mea consultatiile la notar de acest gen nu sunt f. scumpe, sunt accesibile.
daca discutiile intre sotia supravietuitoare si sora sunt mari....consutlati direct un avocat, repet, cu toate actele in fata pentru a va putea da indrumarile corecte din punct de vedere juridic.
Mostenire
florisimi
Buna ziua! Este vorba despre un fost profesor, e iesit la pensie si nu si permite sa consulte un avocat. Pe 20 august 2o12 fiica sotul si copilul acestora au ... (vezi toată discuția)