Sotia mea urmeaza sa nasca la finalul lunii iulie inceputul lunii august. Lucreaza de 3 ani la aceeasi institutie cu contract cu norma intreaga pe perioada determinata, contract ce a fost reinoit la fiecare 1 septembrie al fiecarui an. De asemenea de la 1 ianuarie 2009 lucreaza la o a doua firma cu contract de 2 ore pe perioada nedeterminata. Va rog sa imi dati un sfat in ceea ce priveste primirea indemnizatiei pentru crestere copil:
Va primi 85 % din cele doua venituri sau cel cu 2 ore nu se ia in calcul?
Cum se va face calculul celor 85%?
Separat va primi si alocatia pentru copil sau intra tot in cei 85%?
Va multumesc respectuos.
Bogdan2009
Conform noilor modif : "Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."
Sotia dvs va beneficia de 85% din suma veniturilor de la cele doua locuri de munca.
Calculul se face asstfel: fiecare angajator va emite o adeverinta cu veniturile nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (aici atentie- nu e clar format adeverinta, ultima forma ceruta de Agentia pt prestatii sociale Buc solicita ca ultima luna din adev sa fie cea anterioara lunii nasterii copil ; copi;l nascut pe 05.01 se ia in calcul ultima luna dec; Cereti detalii directiei la care sunteti arondati.) In adev se va mentiona si totalul si media rezultata. Apoi cele doua adev se vor depune, odata cu dosarul pt indemnizatie.
Alocatia este un drept distinct, nu intra in componenta celui de mai sus; este in cuantum de 200 ron pana la 2 ani si apoi 42 ron.
In afara alocatiei mai aveti dreptul sa primiti indemnizatie de prima nastere (213 ron) si trusou nou-nascut (150 ron).
Va multumesc pentru raspuns. Am aflat ceva nou:
"In afara alocatiei mai aveti dreptul sa primiti indemnizatie de prima nastere (213 ron) si trusou nou-nascut (150 ron)"
Acesti bani: 213 si 150 de unde ii primesc? Trebuie sa depun alte acte sau se va rezolva de la sine in momentul in care depun actele pentru indemnizatie crestere copil? Trebuie sa vin eu cu precizari (de ex: este prima nastere...) sau voi intrebat acolo?
1. Alocatia nou-nascut
a. Se acorda pentru copilul in varsta de pana la 12 luni. Beneficiaza de alocatia nou nascut mamele pentru primii 4 copii nascuti vii
b. Valoarea: 213 RON
c. Cererea se depune la Serviciul Alocatii si Indemnizatii din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din orasul/sectorul in care locuiesti.
e. Baza legislativa: Legea 416/2001 republicata
Acte necesare -Alocatia pentru copii nou-nascuti 213 RON
• Cerere tip;
• Declaratie pe propria raspundere privind rangul copilului nou nascut;
• Actul de identitate al mamei – copie si original;
• Certificatul de nastere al copilului nou-nascut* - copie si original;
• Copiile de pe certificatele de nastere ale copiilor nascuti anterior;
• Livretul de familie (eliberat si actualizat de SERVICIUL STARE CIVILA) – original;
• Adeverinta (negatie) – in cazul in care nasterea a fost inregistrata in alta localitate/sector decat in cea in care domiciliaza mama, din care sa rezulte ca nu a beneficiat de alocatia pentru copilul nou-nascut – Recomandare –la declarare copil –pt certificat nastere la sectorul unde este maternitatea, odata cu certificat nastere solicitati si Negatia din care sa rezulte ca nu ati ridicat trusoul de la sectorul in care s-a nascut. **
prin sintagma copil nou-nascut se intelege copilul in varsta de pana la 12 luni.
Beneficiaza de alocatia nou nascut, mamele pentru primii 4 copii nascuti vii
** Acte necesare pentru eliberarea adeverintei (negaţiei) din care sa rezulte nesolicitarea alocatiei pentru copilul nou-nascut de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector x:
• Cerere tip;
• Actul de identitate al mamei – copie;
• Certificatul de nastere al copilului nou-nascut - copie .
2. Trusoul pentru nou nascuti
a. Cererile se depun la Serviciul Alocatii si Indemnizatii
Contravaloarea in lei a trusoului pentru nou nascuti * (150 ron)
• Cerere tip;
• Declaratie pe propria raspundere privind nesolicitarea anterioara a contravalorii in lei a trusoului pentru nou-nascuti;
• Act de identitate solicitant (original si copie) ;
• Act de identitate celalalt parinte (copie);
• Certificat nastere copil (original si copie).
b. Valoarea: 150 RON
d. Banii se ridica idem punctul 1 (d)
e. Baza legislativa: OUG 3/2007
3. Concediu de paternitate
a. Este de 5 zile lucratoare
b. Se acorda 10 zile lucratoare de concediu in plus in cazul absolvirii unui curs de puericultura. Cele 10 zile in plus de concediu se acorda pe baza unei adeverinte de la medicul de familie care atesta absolvirea acestui tip de curs.
c. Acest concediu este platit integral.
d. Baza legislativa: Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza: c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura
Beneficii dupa nastere
aba1011
Buna ziua din nou la toata lumea.Am o singura intrebare daca ma puteti lamuri.Dupa nastere ce beneficii banesti primeste mama si de la cine.Am auzit ceva de un ... (vezi toată discuția)