avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... orele suplimentare cu forta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

orele suplimentare cu forta

Poate cineva sa ne oblige sa stam peste programul de lucru amenintandu-ne ca ne da afara daca se afla ca nu suntem dispusi intotdeauna (eu as spune)....sau nu vrem(spun altii)?
Orele suplimentare nu se platesc...cica se recupereaza...dar nu sunt recunoscute mereu, sau pur si simplu nu poti sa le recuperezi(nu este timp efectiv)...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:29, 19 August 2012

Conform art 120 al 2 Codul Muncii
”Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.”

Iar conform art 119
”Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.”

Verificati insa daca nu aveti prevazut in contractul individual de munca ”program de lucru inegal” sau ”program individualizat de munca”
Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM.
Este corecta afirmata ca orele suplimentarea se compenseaza cu ore libere platite ... Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
in CIM spune clar 8h/zi - 40h/sapt
Ceea ce depaseste aceasta durata constituie munca suplimentara... insa daca lucrati sambata sau duminica este vorba despre munca in zilele de repaus saptamanal , situatie in care sunt incidente prevederile art.137 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Codul muncii angelica36 angelica36 buna ziua daca am un agajat la opt ore dar care in timpul saptamani lucreaza 6ore poate sa recupereze acele ore sambata sau trebuie platite ca ore ... (vezi toată discuția)
Program inegal ? cineva10 cineva10 buna ziua am si eu o intrebare ... lucrez intr-o firma cunoscuta in comertul romanesc .... am contract de munca de 8 h dar uneori lucrez 10 h ..cum ? ni se da ... (vezi toată discuția)