avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program inegal ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program inegal ?

buna ziua am si eu o intrebare ... lucrez intr-o firma cunoscuta in comertul romanesc .... am contract de munca de 8 h dar uneori lucrez 10 h ..cum ? ni se da liber in avans si apoi ne baga cate 10 ore de ne ies ochii ... intrebarea mea este ... este normal si legal ??? nu spun ca pauzele de masa nu se respecta .... si inca ceva ... daca iti iei medical ...tu esti internat in spital iti baga in weekend liber .... nu esti in concediu medical ... multumesc si daca imi poate raspunde cineva as fi recunoscator .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 21 Martie 2014
faceti o sesizare la Itm. Dar daca va da liber, s-ar putea sa fie acoperiti, cu medicalul este o problema mai complexa.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Programul inegal este valabil numai daca este cuprins in contractul individual de munca.

Art.116 C.mun.
...
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

In cazul dvs, cred ca este vorba despre munca suplimentara.
Codul Muncii prevede ca timpul legal de munca este de opt ore pe zi timp de cinci zile, cu doua zile de repaus.

Munca suplimentară nu poate fi făcută decât cu acordul salariaților, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora

Regula in materie de compensare a muncii suplimentare este aceea ca, orele de muncă suplimentară se compensează cu timp liber plătit acordat salariatului în următoarele 60 (șaizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora.
Plata muncii suplimentare se face în bani numai în cazul în care compensarea prin timp liber plătit nu este posibilă în cele 60 de zile ulterioare efectuării muncii. În acest caz, angajatorul va trebui să plătească salariatului un spor de minimum 75% din salariul de bază.

Art. 122. C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timpul maxim de lucru intr-o saptamana alina_25 alina_25 Am o cunostiinta lucreaza ca agent de paza si face lunar si 60-70 ore pe acelasi salariu adica eu stiam ca 48 ore este durata maxima de munca . (vezi toată discuția)
Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare utilizatoranonim0123 utilizatoranonim0123 Salut, Recent angajatorul a spus ca pentru fiecare 8 ore suplimentare, va fi obligatorie luarea unei zile libere in urmatoarele 60 de zile. Am citit codul ... (vezi toată discuția)