avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Salut,

Recent angajatorul a spus ca pentru fiecare 8 ore suplimentare, va fi obligatorie luarea unei zile libere in urmatoarele 60 de zile.
Am citit codul muncii, dar acesta mi se pare destul de vag.
Intrebarea mea este: Eu pot refuza aceasta zi libera alegand sa fiu compensat financiar pentru orele suplimentare prestate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:25, 29 Iulie 2021
Nu este vag Codul Muncii in aceasta privinta.

Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
.....

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) C.mun. in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia, spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare nala nala Daca ma angajez din 18 mai lucrand 8 ore pe zi ar trebui sa efectuez 80 de ore . Daca lucrez si ore suplimentare si efectuez 90 de ore diferenta de 10 ore se ... (vezi toată discuția)
Zi liberă plătită sau neplătită pentru depășirea timpului normativ lunii anterioare? Aerofun Aerofun Bună ziua, Avem următorul caz : Presupunem doua luni consecutive cu timp normativ de lucru de 160 ore, iar angajatorul oferă timp liber și nu plata ... (vezi toată discuția)