avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi liberă plătită sau neplătită pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi liberă plătită sau neplătită pentru depășirea timpului normativ lunii anterioare?

Bună ziua,
Avem următorul caz :
Presupunem doua luni consecutive cu timp normativ de lucru de 160 ore, iar angajatorul oferă timp liber și nu plata orelor suplimitare.
În prima luna angajatul efectuează 240 ore de munca ( 80 suplimentare)
În doua luna, la efectuarea libere de compensare acestea se pontează, sau angajatorul poate plăti angajatul doar conform orelor lucrate strict în cea de- a doua luna? Exista vreun articol de lege care reglementa strict dacă aceste ore libere sunt pontate sau scăzute din norma de lucru a celei de-a doua luni?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 17 Martie 2017
Îmi cer scuze pentru greșelile din text, am postat de pe telefon și nu am fost atent la modificările aduse de opțiunea auto-corectare.

Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Asadar, regula este compensarea muncii suplimentare cu timp liber platit in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia si exceptia este plata muncii suplimentare cu un spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Muna suplimentara nu poate fi scăzuta din norma de lucru a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare utilizatoranonim0123 utilizatoranonim0123 Salut, Recent angajatorul a spus ca pentru fiecare 8 ore suplimentare, va fi obligatorie luarea unei zile libere in urmatoarele 60 de zile. Am citit codul ... (vezi toată discuția)
Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare sau recuperare EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Dacă am un salariat cu salariu brut de 2.000 lei care în luna ianuarie a prestat 192 ore din care 32 sunt suplimentare și doresc să îi dau ... (vezi toată discuția)