avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare sau recuperare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare sau recuperare

Bună ziua,

Dacă am un salariat cu salariu brut de 2.000 lei care în luna ianuarie a prestat 192 ore din care 32 sunt suplimentare și doresc să îi dau liber plătit cum procedez? În luna ianuarie plătesc salariul normal de 2.000 lei urmând ca cele 32 ore să îi dau liber în luna februarie. Dacă în luna februarie nu poate recupera decât 24 ore din cele 32 ore cele 8 ore suplimentare nerecuperate vor fi plătite cu 175% adică va primi salariu de 2.175 lei.
Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:09, 11 Februarie 2015
1. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.

Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1)
in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Asadar, daca a efectuat ore suplimentare in luna ianuarie 2015 pana in martie , inclusiv trebuie compensate in cu timp liber platit . In caz contrar, in luna aprilie salariatului i se va palti un spor de minim 75% pentru orele suplimentare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare muncesc muncesc Buna ziua! Nu prea inteleg ce inseamna spor pentru ore suplimentare. Adica, eu nu inteleg la fel cum inteleg cei de la HR. Daca trebuie sa fac in februarie, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog să-mi spuneți cum se procedează în cazul ... cristinast cristinast bună ziua, va rog să-mi spuneți cum se procedează în cazul în care un salariat a efectuat 15 ore suplimentare într-o luna care are 160 de ore și ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare elam elam In luna septembrie un muncitor a lucrat 200 ore, luna septembrie avand 168 ore normale . Diferenta de 32 de ore sunt ore suplimentare. 1.Daca doresc sa ... (vezi toată discuția)