avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca?

Am auzit urmatoarea speta : un client in vizita la un internet caffe s-a impedicat de mocheta si s-a lovit cu capul de perete a rezultat vatamarea corporala a clientului, acesta din urma cerand despagubiri

Intrebari :

Este acesta un accident de munca ?
Se poate atrage raspunderea angajatorului pe linie SSM ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:00, 21 August 2012
Acest incident nu poate fi catalogat drept accident de munca decat daca respectivul client indeplinea o activitate prevazuta in fisa postului. Oricum acest lucru va fi analizat de catre o Comisie de cercetare (in situatia mentionata mai sus).
Acesta poate cere despagubiri dar cred ca doar in urma unui proces civil, aici un avocat v-ar putea sfatui cel mai bine.
Daca patronul de la internet-cafe nu numeste o comisie de cercetare eveniment, va trebui ca victima sa se adreseze ITM pentru cercetarea/ incadrarea evenimentului ca accident de munca (daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea ssm nr. 319/ 2006).
Inceperea actiunii (indiferent care ar fi aceasta) trebuie sa plece de la faptul daca victima era in internet-cafe, pentru a indeplini o sarcina de serviciu primita de la firma unde era angajat sau de la firma de internet-cafe.
In instanta se poate deschide actiune, pe considerent de accident de munca, avand la baza documente (proces verbal de cercetare eveniment produs, certificat medical, expertiza tehnica extrajudiciara - solicitata si platita de catre victima unui expert extrajudiciar).
Si pentru alte considerente decat AM, se poate deschide actiune in instanta. Pentru acestea trebuie sa cereti sfatul unui avocat.
repet : era doar un simplu clent atat
fara alte atributii
Atunci nu este accident de munca.
Corect, atunci nu este accident de munca.
Daca in urma producerii evenimentului, victima a solicitat si primit un certificat medical, iar acesta a fost avizat de catre IML, iar vatamarea corporala a victimei s-a produs ca urmare a alunecarii pe mocheta in incinta unui internet-cafe, se poate depune de catre victima actiune in instanta civila si cere daune materiale de la firma de internet, care nu a luat toate masurile tehnice/ organizatorice/ de alta natura, etc. pentru protejarea securitatii si sanatatii clientilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de traseu Andrei0510@ Andrei0510@ Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati cu un punct de vedere pentru situatia de mai jos. 1. Am fost implicat intr-un accident usor cu alta masina, fara ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie si accident de munca felix75 felix75 Buna , am lucrat in GERMANIA - sofer tir- si am avut un accident pe autostrada ,mi s.a desfacut un surub la bara de directie din caseta de directie , si am ... (vezi toată discuția)
Accident de munca misu1972 misu1972 Buna ziua, Sunt angajator si un angajat de al meu a avut un accident de munca cu vatamare corporala grava, este in stare grava si nu se exclude decesul. As ... (vezi toată discuția)