Buna ziua.
Am rugamintea sa ma ajutati cu un punct de vedere pentru situatia de mai jos.
1. Am fost implicat intr-un accident usor cu alta masina, fara victime / vatamari corporale (doar cu pagube materiale) in parcarea subterana a cladirii unde lucrez, in timp ce plecam catre casa.
2. Ulterior accidentului, avand acces la planurile de semnalizare ale parcarii, am constatat ca multe indicatoare de informare si rutiere nu exista in realitate ci doar in plan. Cladirea este inchiriata si cumva lipsa acestor semne a contribuit in mod direct la incident.
3. In urma solicitarii mele catre companie de a lua legatura cu administratorul parcarii pentru remedierea deficientelor (nu despagubiri sau alte lucuri) , reprezentantul de SSM mi-a comunicat ca evenimentul nu este un accident de munca si nu poate face nimic.
Chiar daca nu a fost vorba de vatamare corporala ci doar pagube materiale, nu trebuia cercetat evenimentul ca si accident de traseu?
Ca printr-o eventuala cercetare si constatare, angajatorul sa se asigure ca astfel de eveniment nu se va mai intampla si altor utilizatori ai parcarii expusi pericolului?
Orice eveniment trebuie cercetat de catre angajator avand in vedere Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit.f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
-art. 5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Daca citim ce am postat mai sus, observam ca evenimentul trebuie cercetat, dar nu va fi inregistrat ca accident de munca de traseu.(nu au fost victime).
Prin PV de cercetare eveniment se poate constata lipsa semnalizarilor conform proiect si se poate stabili ca masura, sesizarea administratorului parcarii.
Puteti cere angajatorului, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, sa sesizeze administratorul parcarii si sa-i solicite respectarea semnalizarii din proiect. Este un prim pas. Daca ulterior, se produc evenimente similare si angajatorul dvs. nu a luat nicio masura/ nu a sesizat administratorul parcarii/ nu s-a realizat semnalizarea din proiect, pagubitii pot deschide actiune in instanta pentru recuperarea pagubelor.