avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident rutier in timpul programului cu masina ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident rutier in timpul programului cu masina personala

Buna ziua,
Angajatul isi foloseste masina personala (la solicitarea superiorului) in interes de serviciu. Nu merge singur, in masina se mai afla minim 2 colegi. In timpul deplasarii are loc un accident (cu sau fara vatamari corporale). Cine se face vinovat de faptul ca la volanul masinii se afla o persoana care nu este incadrata si nici instruita sau verificata ca si conducator auto (fisa postului nu face referire la asa ceva)? Raspunde conducatorul unitatii sau angajatul care, evident, nici nu se gandeste ca face ceva illegal (transport personae neautorizat)? Cine suporta pagubele (societatea sau angajatul)?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2019
OanaRo, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:55, 11 Septembrie 2019
Raspunderea apartine angajatorului iar accidentul se considera accident de munca. Iar in cazul in care sunt implicati cel putin 3 angajati atunci se considera accident colectiv. Pagubele se suporta de cel vinovat de producerea accidentului. In cazul in care se constata ca vinovat este angajatul atunci acesta poate solicita recuperarea prejudiciului de la angajator.
Multumesc pentru raspuns.
Ma intreb cat de justificata este solicitarea despagubirii angajatului de catre angajator, daca nu exista nimic scris (o solicitare prin care acesta cere angajatului sa presteze o alta activitate decat in fisa postului si sa isi foloseasca propria masina in interes de serviciu). Chiar daca este vina conducatorului auto/angajat, acesta era in timpul orelor de program angajat ca si secretar/contabil/asistent..etc si de fapt face cu totul altceva decat ii cere fisa postului.
Discutia e lunga, ma gandesc ca si dpdv legal exista super multe variabile, dar mie nu mi se pare ok o asemenea situatie si nici nu vad cum as putea, justificat si in temeiul legii, ca si angajator sa decontez niste cheltuieli cu un eveniment care s-a produs si pt care nu am acte (contract de comodat pe masina..etc).
Multumesc mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM de catre angajator si cercetat dupa caz, de catre o comisie desemnata de angajator/ ITM (in functie de numarul de angajati implicati in eveniment).
Dosarul de cercetare se avizeaza, dupa caz de catre ITM/ Inspectia muncii. Daca sunt indeplinite conditiile legale, ITM/ inspectia muncii avizeaza favorabil dosarul de cercetare ca AM, firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM pentru fiecare victima in parte.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncăvătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
b) de către inspectoratele teritoriale de muncă, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă lucrătorilor la angajatorii persoane fizice, precum şi în situaţiile cu persoane date dispărute;
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular ... MariaTocileanu MariaTocileanu Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular in timpul programului de lucru este considerat accident de munca? Se comunica la ITM?Va ... (vezi toată discuția)
Bună seara! tatăl meu a suferit un accident rutier în drum ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună seara! Tatăl meu a suferit un accident rutier în drum spre locul de muncă, iar la ceva timp a venit un domn care s-a recomandat că este de la o ... (vezi toată discuția)
Un accident petrecut in teambuilding , in timpul saptamanii, ... Akhenaton81 Akhenaton81 Un accident petrecut in teambuilding , in timpul saptamanii, este considerat accident de munca? (vezi toată discuția)