Patrick_ a scris:
Decizia procurorului de SUP nu poate fi atacată pe calea revizuirii. Conform art. 393 CPP,pot fi supuse revizuirii doar hot judecătorești:
Art. 393 Hotararile supuse revizuirii
„(1) Hotararile judecatoresti definitive pot fi supuse revizuirii, atat cu privire la latura penala cat si cu privire la latura civila.
(2) Cand o hotarare priveste mai multe infractiuni sau mai multe persoane, revizuirea se poate cere pentru oricare dintre fapte sau dintre faptuitori. "
În cazul în care în urma unei scoateri de sub urmărire penală apar elemente noi, poate fi redeschisă urmărirea penală din oficiu sau la sesizarea părții interesate.
După părerea mea, în situația expusă de D-voastră ar fi fost util dacă s-ar fi atacat în 20 de zile ordonanța procurorului prin care s-a dispus SUP la procurorul ierarhic superior.
S-a facut si s-a pierdut, prim procuror si apoi instanta.
Cunosc si eu despre hotararea ICCJ ca 278^1 nu este supusa revizuirii ... ca nu era hotarare definitiva, dar ... uita-ti-va cum s-a modificat acuma legea:
278^1
(8) Judecatorul pronunta una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge plangerea, prin sentinta, ca tardiva sau inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata, mentinand
rezolutia sau ordonanta atacata;
b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului,
in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz. Judecatorul este obligat sa arate motivele
pentru care a trimis cauza procurorului, indicand totodata faptele si imprejurarile ce urmeaza a fi constatate si
prin care anume mijloace de proba;
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in
prima instanta si caile de atac aplicandu-se in mod corespunzator.
(9) In cazul prevazut in alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin. 1.
(10) Hotărârea judecătorului pronunţată potrivit alin. 8 este definitivă.
(11) In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia judecatorul, prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art. 10.