avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua
In luna mai 2012 angajam o doamna care este cu functia de baza la alta firma si la firma noastra cu 4h. In perioada 01.05.2012-31.05.2012 doamna vine cu concediu medical (copie cu orginalul , deoarece originalul este dus la firma la care este cu functia de baza) il complectam , mergem cu el la Casa de asigurari si din cunostintele noastre stiam ca se deconteaza un CM doar la functia de baza, iar la celelalte contracte pe rol (nu cu functie de baza) se trece invoit sau CFS. Stupoare, il primeste, ne spune ca totul e OK si sa asteptam banii in cont dupa ce se parcurg circuitele minunate din sitemul nostru de sanatate. Asa trece si luna iunie,CM iunie fiind in continuare la cel din mai. Primim concediu, complectam depunem. Totul ok. Cind sa depunem declaratia pe luna iulie 2012 la aceeasi persoana, concediu continuare la cel din mai, ni se spune ca de fapt angajata nu are dreptul de cotizare si ca nu ii se va deconta sumele din concediile medicale depuse :(. La intrebarea de ce nu ni s-a spus cind am fost cu celelalte concedii sa remediem, mai ales ca se "verifica la primire" ca poate cine a preluat nu a fost atenta la zilele din stagiul de cotizare. Poate sa ma ajute si pe mine cineva in aceasta privinta cu legea, articolul din care sa reiasa zilele minim lucrate pentru decontare unui CM si ce as mai putea face in momentul acesta in legatura cu aceste concedii medicale? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 11:46, 21 August 2012
Incf. cu prevederea art.12(1)din Norme60/32/2006:
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare

Asadar,daca cm este pt.bola obisnuita,angajata trebuia sa aiba la dvs. in unitate un stagiu de cotizare de minim 22 de zile(22 de zile lucrate)pt. ca cm sa fie platit.

In ceea ce priveste posibilitatea de a actiona acum ,daca cm a fost platit deja de catre dvs.se aplica prevederea art.84din aceleasi norme:
ART. 84
(1) Casele de asigurări de sănătate recuperează sumele plătite necuvenit de la plătitorii prevăzuţi la art. 36 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(2) Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor de asigurări de sănătate se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
(3) Sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţii se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
(4) Recuperarea sumelor prevăzute la alin. (3) se efectuează de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata acestor drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical la o luna jumatate de la angajare alina.livia alina.livia M-am angajat in 2 septembrie 2013. in 25 octombrie 2013 am primit co medical pt copil. Pana sa ma angajez aici nu am lucrat timp de 1 an. Nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ce nu poate fi platit? C.Geta C.Geta buna ziua.sunt angajata cu cim incepand cu 1.09.2012.in 21.10.2012 m-am internat.am cm cu cod 01 pentru 5 zile.apoi cu cod 01 pentru perioada ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical CRIM CRIM DACA AM PLATIT CONCEDIU MEDICAL UNEI ANGAJATE CARE NU SE INCADREAZA IN O.U.G.158/2005 ART 7 SI 9 POT RECUPERA BANII PLATITI? (vezi toată discuția)