avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

daca tatal biologic al copilului nu "vrea" sa plateasca pensia alimentara si asta se intampla de 2 ani, pt.copilul de 9 ani cum se pot recupera banii astia din urma si unde trebuie sa te adresezi si cu ce acte?
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 17:10, 23 August 2012
1. Depuneti actiunea pentru plata pensiei de intretinere la judecatoria competenta de la domiciliul paratului, prin posta sau personal la registratura. Pentru aceasta cerere sunteti scutita de taxa de timbru. Cererea o formulati in numele minorului, deoarece el va beneficia de pensia de intretinere.
2. Pensia de intretinere se calculeaza in functie de veniturile paratului, deci va trebui sa comunicati instantei informatii despre locul lui de munca, pentru a se putea solicita adeverinta cu venitul pe ultimul an.
multumesc frumos pt.raspuns.va mai rog ceva.
el refuza de 2 ani sa plateasca, iar eu nu am facut nici o plangere in acest sens.
am auzit ca dak nu plateste 3 luni consecutiv pensia cu titlu de intretinere, poate face chiar si puscarie dak se dovedeste k nu a platit.
intrebarea mea este dak pot recupera banii din urma de cand el nu a mai platit.
eu refuz sa-i mai dau copilul la vizita pt.ca el refuza sa plateasca.
dar suna in continuare dupa copil
Precizati in actiune data de la care solicitati pensia de intretinere. In cazul in care nu specificati in actiune o data anterioara (ultimii 2 ani) atunci paratul va fi obligat la plata pensiei de intretinere de la data introducerii actiunii.

Referitor la sanctiunea privativa de libertate in cazul neplatii pensiei de intretinere, acestea sunt incadrarile faptei:

Codul Penal, Art. 305 - Abandonul de familie

Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

Tatal lucreaza sau ce face ?
Pentru a recupera pensia restanta, mergeti la un executor judecatoresc. Ii va pune poprire pe salariu daca are sau ii va vinde bunurile.. tot daca are
Puteti sa-i faceti plangere pt abandon la politie, dar nu va puneti mari sperante, exista riscul sa va fie respinsa ca tardiv introdusa sau sa nu pateasca nimic daca dovedeste ca nu din rea credinta n-a platit, ci ca n-a avut.
Daca stiti ca ar castiga mai mult decat venitul luat in calcul la stabilirea pensiei, va adresati instantei pt recalcularea pensiei.



In cazul in care am o decizie pentru o pensie de intretinere, investita cu formula executorie, am apelat si la un birou de executari silite care a inaintat instantei o cerere de infiintare poprire, timp in care, insa, mi se plateste doar o parte din pensie, desi exista o adeverinta de venit din care rezulta clar ca exista venituri indestulatoare, vreu sa stiu daca in acelasi timp pot face si o plangere la politie pentru abandon de familie.
Stiu ca in instanta dureaza, mai stiu si ca dl tata poate face cerere de contestare a executarii silite (desi, repet, suma stabilita este cu mult mai mica de 1/4 din venituri, iar veniturile sunt consistente si permanante), de accea eu vreau sa apelez la toate caile legale pentru a obtine dreptul copilului meu, un drept restant de aproape 2 ani.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Se pot prescrie ratele de credit in perioada de executare? eagle_free eagle_free Buna ziua. Daca spre exemplu o persoana este in stadiul de executare silita asupra a 2 imprumuturi restante si are poprire pe contul cu salariu, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Retineri din salar natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua, am o intrebare... am un angajat cu un venit net de 1559 lei pana acum platea pensie alimentara 25% din venit net dar azi ia mai venit o poprire pe ... (vezi toată discuția)
Poprire adrianrus25 adrianrus25 Buna ziua, va rog daca aveti o experienta asemanatoare cu cea cu care ma confrunt acum sa-mi dati un raspuns. Unui angajat divortat si tata a 3 copii, i se ... (vezi toată discuția)