avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită POPRIRE
Discuție deschisă în Executare silită

POPRIRE

Buna ziua, va rog daca aveti o experienta asemanatoare cu cea cu care ma confrunt acum sa-mi dati un raspuns.
Unui angajat divortat si tata a 3 copii, i se fac retineri de 50% din salar pentru plata pensiei de intretinere. Retinerile se fac in baza unei Sentinte civile si a unei adrese de infiintare a popririi emise de judecatorie. Ulterior, am primit o poprire de la un executor judecatoresc pentru infiintarea unei popriri in cota de 1/3 din venitul lunar al acestiu angajat pentru un contract de credit. Analizand legislatia, conducerea societatii a decis ca in acest caz nu poate fi aplicata ultima poprire, intrucat s-ar depasi plafonul de 50% al retinerilor din salariu cat prevede legea. S-a facut instiintare catre executorul judecatoresc si catre banca asupra acestei situatii, insa ei au insistat asupra infiintarii popririi si retineriijumatate din venitul lunar iar suma sa o impartim la doi creditori. Nu am dat curs acestei imparteli, iar acum banca a cerut validarea popririi potrivit art.789 CPC.
Ce parere aveti asupra acestei spete, are sanse de castig Banca ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 15:52, 24 Septembrie 2014
Eu zic ca banca nu are sanse. Dar scopul societatii ar fi sa se apere de amenda sau de plata creditului din banii ei. Addica tot ce trebuie sa faceti este sa aratati textele de lege care va ajuta si sa dovediti ca ati comunicat executrulului existenta vechilor popriri. Daca instanta va zice ca trebuie executata si ultima, atnuci asa veti face. Important este sa nu platiti in plus.
Nu cumva se aplica aceste prevederi?

Art. 864: Rangul creantelor cu preferinta generala
(1)In cazul in care urmarirea silita a fost pornita de mai multi creditori sau cand, pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus si alti creditori titlurile lor, executorul judecatoresc procedeaza la distribuirea sumei potrivit urmatoarei ordini de preferinta, daca legea nu prevede altfel:
a)creantele reprezentand cheltuieli de judecata, pentru masuri asiguratorii sau de executare silita, pentru conservarea bunurilor al caror pret se distribuie, orice alte cheltuieli facute in interesul comun al creditorilor, precum si creantele nascute impotriva debitorului pentru cheltuielile efectuate cu ocazia indeplinirii conditiilor sau formalitatilor prevazute de lege pentru dobandirea dreptului asupra bunului adjudecat si inscrierea acestuia in registrul de publicitate;
b)cheltuielile de inmormantare a debitorului, in raport cu conditia si starea acestuia;
c)creantele reprezentand salarii si alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru intretinerea si ingrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporara de munca, prevenirea imbolnavirilor, refacerea sau intarirea sanatatii, ajutoarele de deces, acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si creantele reprezentand obligatia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii;
d)creantele rezultand din obligatia legala de intretinere, alocatii pentru copii sau obligatia de plata a altor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta; e)creantele fiscale provenite din impozite, taxe, contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;
f)creantele rezultand din imprumuturi acordate de stat;
g)creantele reprezentand despagubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice prin fapte ilicite;
h)creantele rezultand din imprumuturi bancare, din livrari de produse, prestari de servicii sau executari de lucrari, precum si din chirii sau arenzi;

i)creantele reprezentand amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
j)alte creante .

Va multumesc pentru raspunsuri. Eu am depus intampinare la cererea de validare a popririi insotita de toate dovezile instiintarii executorului judecatoresc si bancii cu privire la existenta vechii popriri. S-a dat si termen de judecata pe data de 18.11.2014. Sper sa se termine cu bine. Mutumesc inca o data.
Sa ne anuntati cum se termina.

Adevarul este ca banca are mult mai multa nevoie de acei bani decat cei trei copii care traiesc din veniturile mamei si alocatia de la stat.

Am uitat sa pun ghilimelele de rigoare.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2014
ContSters256771, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adjudecatar- recuperare sume cu titlu de creanta Ramona Geambasu Ramona Geambasu Buna ziua, As dori sa ma asigur ca din articolul de mai jos,executorul judecatoresc este obligat la final,dupa incheierea actului de adjudecare dupa ... (vezi toată discuția)
Ordinea popririlor pe salarii mumycs mumycs Buna ziua. Va rog sa ma ajutati referitor la articolul 865 din codul de procedura civila - rangul creantelor. Speta este urmatoarea : societatea primeste, ... (vezi toată discuția)
Executare ca urmare a pierderii unui proces de partaj fagh adriana fagh adriana Am un credit de nevoi personale inscris la AEGRM de catre banca . In cazul in care, in urma pierderii unui proces de partaj cu fostul sotul , as fi executata ... (vezi toată discuția)