AlexApostol a scris:
(...)in Codul Rutier se stipuleaza clar ca orice participant la trafic este obligat sa opreasca la semnalele msinilor de POLITIE RUTIERA. de asemenea putea sa ma opreasca fara probleme un politist in uniforma aflat pe margine drumului.dar nu un polititst aflat in masina personala sau nu stiu ce masina....
oug 195
Art.109. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră.
(2) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(3) În cazurile prevăzute la alin.(2), procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.
semnalele de oprire se fac de catre politistii rutieri si alte persoane abilitate.
mijlocul tehnic se poate afla pe orice mijloc de transport inscriptionat sau neinscriptionat, autoturism, camion, tractor, cal, bicicleta, etc.
atat timp cat acestea apartin MAI totul este legal.
Art. 182. – (1)
Oprirea vehiculelor pe drumurile publice
se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci când constata încalcari ale normelor rutiere ori în situatia în care exista indicii temeinice despre savârsirea unei contraventii (...).
hg1391
Art. 89. – (1) Oprirea participantilor la trafic este obligatorie si la semnalele date de:
a) politistii de frontiera;
b) îndrumatorii de circulatie ai Ministerului Apararii;
c) agentii de cale ferata, la trecerile la nivel;
d) personalul autorizat din zona lucrarilor pe drumurile publice;
e) membrii patrulelor scolare de circulatie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unitatilor de învatamânt;
f) nevazatori, prin ridicarea bastonului alb, atunci când acestia traverseaza strada.
am oprit din bun simt pentru ca am vazut ca e in uniforma.
(3)
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;