avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie Radar:masina-capcana te opreste?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie Radar:masina-capcana te opreste?

Buna ziua,

Va voi descrie pe scurt situatia mea cu speranta de a afla un raspuns de la cei care cunosc cadrul legal de sanctionare a Politiei Rutiere.
Pe drumul Mangalia- Constanta am fost oprit de un politist aflat intr-un Logan albastru fara insemnele Politiei Rutiere, acesta facandu-mi semn sa opresc pe dreapta. Masina era dotata cu radar video. De mentionat ca nu contest depasirea vitezei ci nerespectarea procedurii de aplicare a sanctiunii.Am mentionat in procesul verbal ca "masina nu este inscriptionata cu insemnele Politiei rutiere".

1) Care sunt sansele de castig in cazul contestatiei procedurii?
2) Sa platesc amendat 1/2 in 48 de ore si depun contestatie sau depun contestatie fara sa platesc?
3) Care sunt costurile "procesului" in caz ca pierd?

Va multumesc si astept respunsurile in timp util:)
nu are relevanta absolut deloc daca masina este inscriptionata sau nu.daca platiti amenda din nou nu are nici o relevanta pentru ca in cazul in care pierdeti procesul veti fi nevoit sa o platit si bineinteles nu veti mai plati jumate ci suma intreaga.daca pierdeti veti fi supus si cheltuielilor de judecata.pentru mai multe detalii cititi OUG 2/2001 si parte de contraventii din Codul rutier.din pacate nu stiu daca un avocat(ocupat) v-ar putea ajuta deoarece este o procedura relativ simpla care mai mult mananca timp.daca doar atat doriti sa contestati,atunci nu prea are sens...
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
lebenita, utilizator
Buna ziua,

Codul rutier nu face absolut nici o referire la inscriptionarea masinii, asa ca in mod evident nu este un motiv de plangere contraventionala. Instanta nu are temei juridica sa tina cont de asemenea sustineri.
Daca acesta este unicul motiv al contestatiei nu are temei legal.
..doar atat...mi se pare mai mult decat suficient.in Codul Rutier se stipuleaza clar ca orice participant la trafic este obligat sa opreasca la semnalele msinilor de POLITIE RUTIERA. de asemenea putea sa ma opreasca fara probleme un politist in uniforma aflat pe margine drumului.dar nu un polititst aflat in masina personala sau nu stiu ce masina....am oprit din bun simt pentru ca am vazut ca e in uniforma.Asta nu inseamna insa ca procedura a fost corecta.O procedura gresita duce la anularea sanctiunii. Astept o parere mai avizata!
AlexApostol a scris:

(...)in Codul Rutier se stipuleaza clar ca orice participant la trafic este obligat sa opreasca la semnalele msinilor de POLITIE RUTIERA. de asemenea putea sa ma opreasca fara probleme un politist in uniforma aflat pe margine drumului.dar nu un polititst aflat in masina personala sau nu stiu ce masina....


oug 195
Art.109. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră.
(2) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(3) În cazurile prevăzute la alin.(2), procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.

semnalele de oprire se fac de catre politistii rutieri si alte persoane abilitate.
mijlocul tehnic se poate afla pe orice mijloc de transport inscriptionat sau neinscriptionat, autoturism, camion, tractor, cal, bicicleta, etc. atat timp cat acestea apartin MAI totul este legal.

Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci când constata încalcari ale normelor rutiere ori în situatia în care exista indicii temeinice despre savârsirea unei contraventii (...).

hg1391
Art. 89. – (1) Oprirea participantilor la trafic este obligatorie si la semnalele date de:
a) politistii de frontiera;
b) îndrumatorii de circulatie ai Ministerului Apararii;
c) agentii de cale ferata, la trecerile la nivel;
d) personalul autorizat din zona lucrarilor pe drumurile publice;
e) membrii patrulelor scolare de circulatie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unitatilor de învatamânt;
f) nevazatori, prin ridicarea bastonului alb, atunci când acestia traverseaza strada.


am oprit din bun simt pentru ca am vazut ca e in uniforma.


(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
cyan, moderator
"atata timp cat acestea apartin MAI". pot apartine MAI masini cu numere civile?

Alte discuții în legătură

Amendarea si folosirea radarului pe masini neinscriptionate Heresciug G. Heresciug G. Buna seara, Este permisa folosirea aparatelor radar si amendarea de catre politistii ce folosesc masini neinscriptionate? Am fost amendat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Cum procedez? permis suspendat fara instiintare robby88g robby88g In data de 24.06.2013 circulam cu motocicleta pe raza localitatii Frumusani, jud Calarasi.La un moment-dat din sens opus venea un MCV care a aprins luminile si ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera pop andrei pop andrei Am primit o amenda de la politia rutiera pt motivule ca nu aveam actele de identitate(C.I. si permis) si nu aveam centura de siguranta dar,motivul pt care am ... (vezi toată discuția)