avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Software piratat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Software piratat

Legea 8/1996 actualizata, art 139^9 nu este destul de explicita cu privire la detinerea de soft piratat, dar FARA ca acestea sa fie comercializate sau instalate in calculator. As dori sa aflu cat de grav este sa detii cd-uri cu programe piratate, daca nu le utilizezi in nici un scop? Pur si simplu le-ai primit si le-ai pastrat fara sa le fi utilizat vreodata?
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 16:48, 3 Septembrie 2012
sunt de parere ca in conf cu art 139^9, infractiunea exista si in cazul in care se stocheaza o reproducere neautorizata (reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă). nu are nicio legatura faptul ca stocarea se face sau nu in scopul comercializarii sau instalarii. Stocarea, instalarea, rularea, etc sunt acte materiale distincte ale infractiunii, iar fiecare asemnea act in parte poate determina existenta infractiunii


totusi, ca infractiunea sa existe, actul material de stocare trebuie realizat sub forma intentiei deoarece, daca avem culpa, infractiunea nu exista. In cazul actiunilor din culpa, codul/legile speciale trebuie sa precizeze in mod expres infractiunile constituite din actiunile culpabile (art 19 alin 2, fapta constand intr-o actiune savarsita din culpa constituie infractiune, numai atunci cand in lege se prevede in mod expres aceasta).

revenind la speta, sunt de parere ca este foarte greu de dovedit intentia in cazul actiunii de stocare a unor CD-uri pirat primite de la un tert.

multumesc pentru raspuns! se pare ca se vor cere daune materiale pentru acestea in cazul confiscarii cd-urilor?chiar daca sunt programe vechi 2000-2006?
daunele materiale se cer in cadrul unei actiuni civile. cheltuielile de distrugere nu fac parte din categoria daunelor materiale- acestea sunt suportate de invinuitul care se dovedeste ca a realizat actiunea incriminata.

Este posibil ca in cazul procesului penal persoana vatamata sa se constituie parte civila in procesul penal iar in cadrul actiunii civile din proc penal sa ceara daune ptr prejudiciul suferit. Totodata este posibil ca persoana vatamata sa initieze o actiune civila in afara procesului penal in care sa solicite aceste daune.

Nu conteaza vechimea programelor- ceea ce conteaza este demonstrarea prejudiciului material suferit de catre partea civila/reclamantul in cazul actiunii civile initiate in afara procesului penal.
Am inteles, multumesc. Aveti idee cat timp dureaza pana la primirea rezultatului (acuzatiei), eventual a citatiei in caz de proces? Cum poate dovedi partea vatamata ca le-am adus prejudiciu daca nu am instalat programele, nu am comercializat nici softurile nici produsele care puteau fi efectuate cu ajutorul lor ?Eu imi pot dovedi nevinovatia, verificand hardul calculatorului ?
- depinde de politie si procurorul desemnat pentru realizarea urmaririi penale. nu exista un timp anume.
- prejudiciul tine de latura civila, iar actul de stocare de latura penala. sunt doua elemente cu efecte diferite. actiunea penala se realizeaza ptr tragerea la raspundere penala, (indiferent daca exista sau nu prejudiciul), iar actiunea civila se realizeaza ptr recuperearea prejudiciului.
-o eventuala aparare a dvs privind ambele aspecte (civile si penale), va depinde de actele de cercetare penala intocmite de procuror si de faptul daca persoana vatamata se constituie sau nu parte civila in procesul penal. In functie de acestea, dvs va veti apara. In cazul in care se va initia cercetarea penala, va sfatuiesc sa apelati la un avocat specializat in dr. penal.
-la fel de bine partea vatamata poate sa nu initieze o act penala ci sa se duca direct pe latura civila solicitand instantei recunoasterea dr. de autor si incalcarea acestora.
(PS: va mentionez ca rezolvarea acestor probleme nu se poate realiza pe acest forum ci necesita opinia juridica a unui specialist (avocat), de aceea va sfatuiesc sa apelati la un avocat, chiar daca pentru aceasta trebuie sa platiti onorariu; in forum puteti primi cel mult o sugestie care sa va indrepte pe un anumit drum si nu sfaturi juridice).

Alte discuții în legătură

Se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? outlander outlander Buna ziua As dori sa va intreb daca se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Legislatie instalare software sevenx sevenx Buna ziua, Mi s-a propus de catre o firma privata un contract in urma caruia sa ma ocup de mentenanta hardware si software a calculatoarelor utilizate. Fiind ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj nr. 198/ 21.01.2013 reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dispoziţiile art. 139 ind. 9 din Legea nr. 8/1996 incriminează reproducerea neautorizată pe sisteme ... (vezi toată discuția)