avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legislatie instalare software
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legislatie instalare software

Buna ziua,
Mi s-a propus de catre o firma privata un contract in urma caruia sa ma ocup de mentenanta hardware si software a calculatoarelor utilizate. Fiind vorba de o firma mica ei nu detin licente pentru soft-ul folosit (sistem de operare, aplicatii specializate). Una din obligatiile mele va fi instalarea unor astfel de soft-uri piratate. Va rog sa-mi spuneti daca se considera incalcare a legii si instalarea de software piratat sau doar utilizarea lui. La ce riscuri ma supun in urma unor astfel de actiuni.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sevenx , utilizator 21:20, 28 Martie 2009
Orice activitate care implica un produs pentru care nu ai licenta intra sub incidenta legii, deci si instalarea unui program software. Din cate stiu (in mog sigur la o firma se practica asa, daca gresesc generalizand, imi cer scuze) pentru plata unei instalari nu se emite chitanta, deci firma va putea spune ca ai facut pe raspunderea ta, ca banii au intrat in buzunarul tau, asa ca ar fi bine sa nu lucrezi cu produsele software fara licenta.

Sfatul meu este sa recomanzi clientilor sa isi cumpere produse software cu licenta. Motivele nu sunt numai de ordin juridic, sunt si de ordin tehnic.

As putea pune vreo clauza in contractul de prestari servicii conform careia sa nu fiu raspunazator de licentele si perioada de valabilitate a lor?
Multumesc
Indiferent ce clauza ati pune in contract, cu privire la instalarea programelor de calculator, Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificata, dispune:
Art. 139^9. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Multumesc pentru raspuns. Sunt convins acum.
O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instalare softuri free si piratate! Pishpirel Pishpirel Buna ziua ! Lucrez la o firma care se ocupa cu instalari software, mentenanta si consultanta la mai multe firme , si persoane fizice. Pentru firme se stie ... (vezi toată discuția)
Software piratat amiriana amiriana Legea 8/1996 actualizata, art 139^9 nu este destul de explicita cu privire la detinerea de soft piratat, dar FARA ca acestea sa fie comercializate sau ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj nr. 198/ 21.01.2013 reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dispoziţiile art. 139 ind. 9 din Legea nr. 8/1996 incriminează reproducerea neautorizată pe sisteme ... (vezi toată discuția)