avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Acum 5 luni de zile, administratorul ne-a determinat sa semnam un act aditional la CIM prin care sa fim deacord cu diminuarea salariului cu 50% o perioada pana cand societatea se va restabili financiar. Multi dintre noi am acceptat, in ideea de avea un serviciu. Din pacate, de 3 luni nu am primit nici un fel de salariu, si nici nu sunt sanse sa le primim. Astazi mi-am depus demisia. Mai sunt obligat sa vin la serviciu inca 15 sau 30 de zile, si daca da, pentru ce sa mai vin, ca oricum nu voi fi platit . Daca nu mai vin la serviciu, ce-mi mai poate face administratorul ? Imi desface contractul de munca ? Pai, tocmai asta i-am cerut prin demisie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 23 August 2012
Regula în materie de încetare a contractului individual de munca din iniţiativa salariatului este încetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii.

Termenul de preaviz este cel convenit de parţi în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractele colective de munca aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariaţii care ocupa funcţii de conducere.

In speta, daca in c.i.m. aveti prevazut un termen de preaviz pentru demisie de 15 zile atunci acesta este termenul care trebuie respectat.

Nerespectarea de catre salariat a termenului de preaviz reprezinta abatere disciplinara, care justifica sancţionarea sa disciplinara, inclusiv prin desfacerea contractului de munca.
Raspuns aparent neterminat. Am spus ca de trei luni de zile nu am primit nici un leu salariu.
Atunci cum interpretam urmatorul text din Codul Muncii, respectiv:
"Art 81, alin (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca." ?
Intr-adevar, in aceste conditii va puteti da demisia fara preaviz .. in cazul dvs sunt incidente prevederile art.81 alin.7 C.mun.

Alături de aceasta posibilitate de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale, va pastrati şi dreptul de a sesiza instanţa judecătorească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca , demisie costilar costilar Daca imi depun demisia cat timp sunt obligat sa mai vin la servici? (vezi toată discuția)
Demisie costin2874 costin2874 Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie - fara preaviz dar cu acordul angajatorului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Sunt angajata la o firma si doresc sa-mi dau demisia fara preaviz dar cu acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul va dori sa stau in ... (vezi toată discuția)