Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa cedeze partea ei de mostenire celeilalte.Nu vor sa faca partaj.... Ce trebuie facut, cum? Nu ma trimiteti la notariat ca am auzit "n" variante.Adica, care ar fi cea mai simpla cale si...mai ieftina???
Din păcate dacă a acceptat moștenirea acum 10 ani acum nu mai poate renunța în favoarea surorii ei.
Chiar dacă nu vă place, varianta cea mai ieftină este tot cea cu partajul la notar prin care să se încheie o convenție din care să rezulte că întreaga masă partajabilă va reveni doar uneia dintre ele.
Este un fel de donație deghizată.
„Art. 985. – Donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte,
numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi,
numită donatar.”
Din art. 985 NCC se deduce că obiectul donației trebuie să fie un „bun”, deci nu poate fi o cotă dintr-un drept de proprietate. Pentru acest motiv, unul dintre coproprietarii bunurilor dobândite prin succesiune nu va putea să doneze cota sa parte din dreptul dobândit celuilalt coproprietar.
Inițial va trebui să se facă partajul și apoi să se încheie donația care va avea ca obiect bunurile individualizate în urma partajului.
Ar fi posibilă „comasarea” acestor două operațiuni într-una singură dacă în cadrul partajului s-ar stabili pentru una dintre surori (cea care vrea să cedeze partea ei) o sultă modică.
În acest caz ar fi vorba despre o donație deghizată.
sulta o stabilesc partile, partajul fara sulta ...ramane o donatie....nu am spus deghizata........
Si se poate dona si cota parte din dreptul de proprietate asupra unui bun.