avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate mansarda legal doar o scara a unui bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate mansarda legal doar o scara a unui bloc

Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari. Geometric vorbind cele 2 scari sunt 2 paralelipipede tangente pe o singura fata si decalate cu cativa metri unul fata de altul. Ce vreau sa spun e ca arata ca si cum ar fi 2 blocuri lipite pe o portiune a unui perete. Totusi in acte cladirea figureaza ca un singur bloc cu 2 scari.

Locatarii din scara mea sunt toti de acord cu mansardarea blocului si cedarea dreptului asupra spatiului astfel rezultat in schimbul izolarii termice si a altor lucrari benefice locatarilor. Din nefericire in cealalta scara sunt mai multi locatari care se opun mansardarii. In aceste conditii, se poate d.p.d.v. legal sa mansardam doar scara noastra?
Cel mai recent răspuns: gikurtu , utilizator 17:00, 14 Martie 2009
Nu se poate. Planşeul blocului face parte din părţile indivize comune ale întregului bloc, iar fără acordul tuturpr proprietarilor de apartamente scoaterea din p.i.c. şi transformarea planşeului în mansardă sunt imposibil de realizat.
Nici scoaterea din indiviziune printr-o acţiune în instanţă nu stă în picioare. Instanţa va constata că este vorba despre o indiviziune forţată şi că doar acordul proprietarilor poate duce la modificarea acesteia.

Liviu S.Bordaş
Dle Ovidiu,
Tehnic vorbind, intre cele doua scari exista luft seismic? Sau, pe romaneste, terasa este dintr-o singura bucata sau sint terase separate pe scari iar intre ele este un spatiu de circa 10-20cm acoperit cu tabla sau alte materiale.
Daca este dintr-o bucata, nu se poate.
Daca este din 2 bucati, se poate, dar estetica ansamblului va avea mult de suferit. Nu cred ca Primaria va acorda avizul de constructie in acest caz.
Nu stiu daca e legal sau nu dar blocul vis-a-vis de unde locuiesc are mansardata doar o scara si are 4 scari... tot ce stiu e ca se poate :)
othellox a scris:

Nu stiu daca e legal sau nu dar blocul vis-a-vis de unde locuiesc are mansardata doar o scara si are 4 scari... tot ce stiu e ca se poate :)

Nu trebuie sa credem tot ce vedem. 99.99% va referiti la un bloc de pe Camil Ressu. (orice oras are un singur monument al prostiei :))
Daca am ghicit locatia raspunsul este : mansarda pe care o vedeti pe geam este ilegala. Mai bine zis in data de 18.02.2009 Primaria sectorului (serv.disciplina in constructii) a suspendat autorizatia de construire cu propunere de anulare in contencios-administrativ pentru incalcarea legii 50/1991 (PV 18/18.02.09). Ulterior, pentru ca se lucreaza in continuare, aceeasi institutie i-a facut constructorului nota de trimitere catre parchet.
Mai adaugam si vreo doua procese cu vecinii in desfasurare la Tribunalul Bucuresti Sectia contencios-administrativ , un raport al ISC cu privire la 'neregulile constatate' si aveti imaginea completa a (i) legalitatii mansardarii pe o singura scara.

@ovidiugrig: 'Din nefericire' ???? Cititi ce urmeaza si reflectati :
Ordinul nr.364/2005 al Min. Transp. Constr. si Turismului pt aprobarea Reglementarii tehnice " Ghid privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte in regim de inaltime pana la P+9E, realizate dupa proiecte tip, prin transformarea acoperisurilor tip terasa in acoperisuri inclinate, cu amenajarea de poduri neincalzite sau mansarde “ NU PERMITE MANSARDAREA CU APARTAMENTE INDIVIDUALE A BLOCURILOR P+4 AVAND POD SI ACOPERIS INCLINAT !!!!
Adica exact modelul de bloc in care locuiti. Stiti de ce ? Pentru ca la aceste tipuri de blocuri nu pot fi respectate prevederile NP64/2002 (Normativ pentru proiectarea mansardelor la cladiri de locuit). Mai pe romaneste structura de rezistenta a blocului nu va suporta greutatea adaugata.
Vestea proasta pentru Dvs. si ceilalti sustinatori ai mansardei este ca firma constructoare o sa va puna sa platiti despagubiri contractuale. Contract de care ,probabil, nici nu aveti habar intrucat a fost semnat prin 'reprezentanti'.

Ca sa nu o mai lungesc gasiti povestea aici : [ link extern ]

Late edit : intre timp Tribunalul Bucuresti, Sectia contencios-administrativ a decis ca mansarda este ilegala : [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
gikurtu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un singur locatar se opune mansardarii blocului m_3 m_3 Buna ziua si bine v-am gasit, deoarece acesta este primul meu post pe acest forum. Am folosit si functia \"search\", dar nu am gasit un raspuns clar ... (vezi toată discuția)
Mansardarea PD PD Buna dimineata, Vreau sa va intreb care mai sunt conditiile de mansardare a cladirilor cu 4 etaje in vederea reabilitarii termice a imobilelor. Cati locatari ... (vezi toată discuția)
Condomeniul, partile comune si cartea tehnica intr-un complex rezidential cu case si blocuri maria_carmen maria_carmen Suntem o Asociatie de propietari infiintata in febr 2013 pt gestionarea unui Complex Rezidential format din: 7 case (P+2E, ultimul et fiind mansarda); un bloc ... (vezi toată discuția)