avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordarea zilelor libere de sarbatorile legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordarea zilelor libere de sarbatorile legale

Sotul meu lucreaza ca sofer la intreprindere mare de distribuire a apei minerale. In majoritatea sarbatorilor legale lucreaza exceptand 25 dec, 1 ian, si in prima zi de Paste. Se platesc orele suplimentare dar pentru zilele lucrate de sarbatorile legale niciodata nu s-a acordat o alta zi libera si nici nu s-a dat bon de masa pentru aceste zile. Soferii vor sa se uneasca si sa sezizeze aceasta neregula , doar ca nu stiu care este calea si la cui trebuie sa se adreseze. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: CLEMENT PINTILIE , Consilier juridic 10:35, 22 August 2012
SARBATORILE LEGALE sunt "zile libere platite- adica dublu-adica sunt considerate ore suplimentare!si daca pt ziua aceea i s-au acordat ore suplimentare nu mai beneficiaza de liber, ori ore suplimentare ori liber!cat despre bonurile de masa, acestea nu se platesc decat pt zilele lucratoare din luna......nu pentru zilele care ai lucrat!Sper ca v-am fost de folos.
o completare:daca sotul dvs a lucrat 23 de zile intr-o luna, din 21 lucratoare, diferenta de 2 zile -sunt considerate ore suplimentare si nu primeste pe ele bon de masa!
In cazul in care lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala si primeste un spor la salariu de minim 100% pentru orele lucrate, daca societatea nu poate acorda o alta zi libera in urmatoarele 30 de zile, conform art. 140 CM. Am inteles ca se plateste un spor la salariu, deci se respecta legea.
In ce priveste tichetul de masa, acesta se acorda doar pentru zilele lucratoare, nu pentru zilele lucrate, conf. art 5 alin. 2 Lg 142/1998. E o mare diferenta.
Daca totusi vreti un raspuns oficial, sesizati ITM-ul local.
Daca aceste zile lucrate nu sunt compensate cu timp liber / bani, se poate sesiza Inspectia Muncii si / sau instanta.
Trebuie sa se tina cont si de faptul ca in anumite meserii / companii / etc nu se pot acorda aceste zile libere legale fiind afectat bunul mers / fluxul muncii / etc. In orice ca caz acestea trebuiesc compensate.
Zilelel libere,Sarbatorile legale,sunt remunerate prin oferirea de alte zile libere cf C Mcii!
Diurna de deplasare ptr hrana zilnica este altceva distinct!
La ITM-ulk teritorial competent se pot obtine toate informatiile dorite!:stunned:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul ore munca,sofer tir dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:pentru soferi de tir angajati in romania (salariu minim pe economie!) care lucreaza in strinatate ... (vezi toată discuția)
Nerespectare contract munca din partea angajatorului Bogdan296 Bogdan296 Buna ziua, Am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra. Mama mea lucreaza pentru o firma privata ce actioneaza in domeniul panificatiei. Ea are stipulat in ... (vezi toată discuția)