avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare contract munca din partea angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare contract munca din partea angajatorului

Buna ziua,

Am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra.
Mama mea lucreaza pentru o firma privata ce actioneaza in domeniul panificatiei.
Ea are stipulat in contract ca trebuie sa lucreze 8 ore pe zi, insa acest lucru nu se respecta.
Angajatorul o obliga sa lucreze 16 ore pe zi, lucrand 2 zile si 2 libere.
Problema ca e acum de sarbatori fiind cererea destul de mare,angajatorul a pus-o sa lucreze 16 ore pe zi, zi de zi, urmand sa fie libera doar in zilele de sarbatori legale.Mentionez ca orele nu sunt platite suplimentar.
O alta problema care mi s-a parut destul de aiurea a fost cu bonurile de masa.Mama a avut concediu cateva zile in decembrie.Dupa terminarea concediului a aflat cu stupoare ca nu va primii niciun bon de masa si ca de fapt dansa a stat in concediu in decembrie dar in acte concediul e trecut in noiembrie.S-a interesat si a aflat ca in cazul in care ti-ai luat 1 zi de concediu nu mai primesti bonurile pe luna respectiva.
Se poate face ceva in privinta aceasta, pot fii actionati in instanta sau ceva de genul?Va rog sa-mi scuzati anumiti termeni folositi si va multumesc pentru sfatul si atentia acordata!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:33, 20 Decembrie 2013
poate face plangere la ITM. ca sa-si primeasca drepturile doar prin actiune in instanta. sporul pentru ore suplimentare este obligatoriu dar trebuie probat ca a prestat aceste ore.
si cum imi recomandati sa obtin aceasta proba, ca in acest caz angajatorul sigur va nega acuzatiile aduse...va gasi o modalitate ceva, multumesc !
daca nu esxitasta pontaje , orice probe: de la poze, martori, orice acti din care sa rezulte ca mama dvs lucreaza acesta perioada.
1. Sporul pentru munca suplimentara nu este obligatoriu.
Legea stabileste o regula si o exceptie care este plata acestui spor.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2. In litigiile de munca, sarcina probei incumba angajatorului . El va trebui sa dovedeasca ca nu ati lucrat ore suplimentare.
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor lucrate in repausul saptamanal Cornelcr28 Cornelcr28 Buna ziua,lucrez la primarie in ture de 12h inclusiv sambata,duminica si in sarbatorile legale,va rog sa imi spuneti ,daca nu depasesc nr de ore lucrate in ... (vezi toată discuția)
Ccm,sporuri iacov iacov La angajatorul unde sunt acum s-a facut CCM de curand,s-au ''ales intre ei'' 3 reprezentanti ai angajatilor, care au facut un contract din care lipsesc ... (vezi toată discuția)
Orele de munca prestate garnita georgiana garnita georgiana buna ziua, am si eu o nelamurire legata de orele de munca ,am un contract de munca semnat cu 8 ore pe zi ,dar muncesc 14 ore pe zi iar in ziua urmatoare sunt ... (vezi toată discuția)