avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Efecte antecontract vanzare-cumparare pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Efecte antecontract vanzare-cumparare pentru promitentul cumparator

Am incheiat in luna mai un antecontract de v-c pentru un teren, in calitate de promitent cumparator, pentru care am platit evident un avans. Ulterior, am decis sa nu mai optez pentru realizarea tranzactiei (termenul antecontractului este luna noiembrie).

Dupa ce l-am informat pe vanzator, acesta mi-a spus ca imi returneaza integral avansul daca ii gasesc alt cumparator (in aceleasi conditii). Vanzatorul ma preseaza acum insistent sa merg la notariat pentru a rezilia contractul, amenintandu-ma cu darea in judecata. Inteleg insa ca atata timp cat termenul antecontractului nu a fost depasit, eu am oricand optiunea de a efectua tranzactia (chiar daca telefonic l-am informat la un moment dat ca nu mai vreau acest lucru).

Optiunea mea este sa astept pana la expirarea termenului antecontractului, pentru a incerca sa ii gasesc alt cumparator - sau, in cazul in care vanzatorul gaseste alt cumparator, i-am spus ca sunt de acord sa reziliez inainte de termen cu conditia sa imi returneze o parte din bani. Vanzatorul cere rezilierea acum, si ma ameninta ca in caz contrar, la data expirarii termenului imi va cere daune interese pentru neindeplinirea tranzactiei.

Intrebarile mele:
1. Am vreun risc pana la acest termen? Poate cumparatorul sa imi faca ceva?
2. La expiratea termenului, este necesar sa ma prezint la notariat pentru rezilierea antecontractului, sau este suficienta doar neindeplinirea actului de v-c? Vanzatorul are avansul meu, practic n-ar mai avea nimic altceva de obtinut. De la notariat mi-au spus ca daca nu ma prezint la ei, vanzatorul ma va da in judecata - insa nu inteleg de ce.

Paragraful din antecontract despre obligatiile mele:
- declar ca ma oblig sa cumpar de la ..., pana cel mai tarziu la data de ..., dreptul de proprietate..., achitand suma de ... cu titlu de arvuna.
- in cazul in care nu imi voi indeplini la termen si intocmai obligatiile asumate, declar ca sunt de acord ca ... sa invoce rezolutiunea, judiciara sau conventionala, a promisiunii de vanzare cu retinerea sumei primite ca arvuna.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
richardf, utilizator
Cel mai recent răspuns: richardf , utilizator 10:06, 23 August 2012
Pana la data stabilita prin antecontract,obligatia Dvs de a cumpara nu a ajuns la termen. Indeplinirea obligatiei inainte de termen poate fi doar decizia Dvs, o actiune introdusa in acest sens va fi respinsa ca prematur introdusa, desi, daca tinem cont de termenele acordate de instante, cred ca pana la primul termen de judecata va fi implinit si termenul stabilit prin antecontract.

Nu va sfatuiesc sa nu va prezentati la notariat la termen, intrucat lipsa Dvs poate duce la demonstarea relei credinte a Dvs si ca atare, creste sansele ca in cazul introducerii unei actiuni in instanta promitentul vanzator sa aiba castig de cauza.

Parerea mea este sa incercati in continuare sa gasiti un cumparator, iar daca nu reusiti acest lucru, cu aproximativ o saptamana inainte de implinirea termenului sa anuntati in scris promitentul vanzator de imposibilitatea obiectiva de a cumpara imobilul, datorata problemelor financiare aparute. Atentie, notificarea o trimiteti prin posta, cu confirmare de primire.

Din pacate, daca nu reusiti sa transferati antecontratul catre alta persoana, promitentul cumparator va pastra avansul.

Multumesc mult pentru raspunsul extrem de prompt. Puteti sa-mi spuneti va rog de ce este in fond necesara prezenta mea la notariat la (sau pana la) data expirarii termenului, atata timp cat vanzatorul are deja avansul meu? Precontractul nu devine nul si isi inceteaza efectele (inscrierea in CF) odata cu trecerea acelui termen?

De asemenea, puteti sa-mi spuneti pentru ce motiv ar putea vanzatorul sa-mi ceara daune interese? Nu este avansul primit suficient pentru a compensa neindeplinirea obligatiei mele?

Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
In instanta cu antecontract imobil DORISSS DORISSS eu sunt vanzatorul.........la notariat mi s-a spus ca neonorarea diferentei de bani de catre cumparator in termenul stipulat in antecontract duce la ajungerea ... (vezi toată discuția)
Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)