Sotul meu este extrem de violent si de 4 luni traiesc alturi de copii mei o drama alaturi de acest om. Se imbata, face scandal, afecteaa in mod continuu dezvoltarea psihica, sociala a copiilor, ne adreseaza permanent injurii, cuvinte jignitoare si mai ales ne ameninta cu moartea, are acte de violenta, intrerupe programul normal al copiilor in fiecare seara si ma ameninta cu demisia locului meu de munca.
Am depus plangeri la politie, cat si la protectia copilului privind cele intamplate. Am depus si un ordin de restrictie, noua lege impotriva violentei 25/2012.
Sotul meu primeste amenzi frecventa acasa, pe care nu le plateste, evident, pe care sunt mentionate motivele amenzi. Pot sa folosesc aceste documente ca probe in instanta? Ce alte documente mai pot folosi? Cat de mult poate dura un astfel de proces avand in vedere situatia critica?(sotul MA AMENINTA ca isi va pune avocatul sa amane termenele pentru a ne face viata un calvar in continuare).
Va multumesc
ART. 27
(1) Cererile se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
(2) Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicită ordinul de protecţie i se poate acorda asistenţă sau reprezentare prin avocat.
(4) Asistenţa juridică a persoanei împotriva căreia se solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
(5) În caz de urgenţă deosebită, instanţa poate emite ordinul de protecţie chiar în aceeaşi zi, pronunţându-se pe baza cererii şi a actelor depuse, fără concluziile părţilor.
(6) Procurorul are obligaţia de a informa persoana care solicită ordinul de protecţie asupra prevederilor legale privind protecţia victimelor infracţiunii.
(7) Judecata se face de urgenţă şi cu precădere, nefiind admisibile probe a căror administrare necesită timp îndelungat.
(8) Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.
ART. 28
În cazurile prevăzute la art. 25 alin. (3), victima poate renunţa, potrivit art. 246 din Codul de procedură civilă, la judecarea cererii privind ordinul de protecţie.
ART. 29
(1) Ordinul de protecţie este executoriu.
(2) La cererea victimei sau din oficiu atunci când împrejurările cauzei impun astfel, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea vreunui termen.
ART. 30
(1) Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie este supusă numai recursului, în termen de 3 zile de la pronunţare dacă s-a dat cu citarea părţilor şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
(2) Instanţa de recurs poate suspenda executarea până la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cauţiuni al cărei cuantum se va stabili de către aceasta.
(3) Recursul se judecă cu citarea părţilor.
(4) Participarea procurorului este obligatorie.
ART. 31
(1) Ordinul de protecţie se comunică de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi a agresorului.
(2) Ordinul de protecţie prin care se dispune oricare dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1) se pune în executare de îndată, de către sau, după caz, sub supravegherea poliţiei.
(3) Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei.
(4) Organele de poliţie au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare.
Aceasta este procedura de judecata a cererilor privind emiterea unui ordin de protectie,termenul de judecata ar trebui sa fie destul de rapid,nu ar fi rau daca v-ati angaja si dvstra un avocat sa va asiste.
Multumesc. Cat de importante sunt declaratiile copiilor in acest caz, tinand seama ca ei au fost supusi permanent la scene de violenta psihologica si verbala, fiind afectati de aceste lucruri?? Este necesara prezenta lor in instanta pentru eliberarea ordinului de protectie?, pentru ca acestia au multe de spus in opinia mea