Buna ziua!
La data de 06.07 mi-am dat demisia dintr-o unitate militara. La data de 12.07 am primit salariul pe luna iunie, ridicat de un coleg; din salariu era retinuta suma de 1115 lei, figurand scazuta cu creionul pe fluturasul de salariu. La data de 08.08 am facut o contestatie pentru retinerea sumei respective, motivand ca nu mi s-a prezentat baza legala pentru acea retinerea si nici n-am semnat vreun act prin care sa fiu de acord cu retinerea respectiva. La data de 23.08 m-am intalnit cu reprezentantii departamentului financiar care mi-au inmanat o chitanta emisa la 27.07 (deci la 15 zile de la retinerea efectiva a sumei de 1115 lei din salariu) prin care se afirma ca am platit eu suma de 1115 lei pentru "prime necuvenite", ori asa ceva nu s-a intamplat, suma fiindu-mi retinuta la data de 12.07 direct din salariu.
Avand in vedere cele de mai sus, exista baza legala pentru a actiona in judecata fostul angajator, pentru returnarea sumei respective? Exista neconcordanta clara intre datele de retinere, emitere factura.
Adresati-va Inspectoratului Teritorial al Muncii din raza teritoriala unde isi are sediul unitatea militara, ulterior daca veti fi nemultumit de solutia data de ITM adresati-va instantei, asta pentru a evita procedura mai complicata din instanta.
Retinerile din salariu sunt supuse unor reguli stricte cuprinse atat de Codul muncii, cat si de Codul de procedura civila, adr si in legile speciale.
Fiind militar sunt aplicabile prevederile OUG nr.121/1998 , si anume:
Art. 30
(1) Persoana care considera ca imputarea sau retinerea a fost facuta fara temei sau cu incalcarea legii, precum si cea care, dupa ce a semnat un angajament de plata, constata ca in realitate nu datoreaza, partial sau total, suma pretinsa de unitate poate face contestatie, in cel mult 30 de zile de la data comunicarii sub semnatura a deciziei de imputare sau de la data semnarii angajamentului de plata.
(2) Contestatiile se depun la unitatea care are in evidenta debitul si se solutioneaza de comandantul sau seful care a emis decizia de imputare sau a carei comisie a efectuat cercetarea administrativa privind paguba pentru care s-a semnat angajamentul de plata.
(3) Verificarea temeiniciei contestatiei poate fi facuta de persoana prevazuta la alin. (2) sau de o comisie de solutionare a contestatiei, numita de aceasta, nefiind obligatoriu ca membrii comisiei sa fi participat la efectuarea cercetarii administrative.
(4) Hotararea asupra contestatiei se pronunta in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii acesteia si se comunica in scris, in termen de cel mult 15 zile de la pronuntare, unitatii care are in evidenta debitul, precum si celui in cauza.
Art. 31
(1) Impotriva hotararii pronuntate asupra contestatiei cel nemultumit poate face plangere in cel mult 15 zile de la data comunicarii hotararii.
(2) Plangerea se depune la unitatea care are in evidenta debitul, iar aceasta este obligata sa o inainteze comisiei de jurisdictie a imputatiilor in cel mult 5 zile de la inregistrare.
(3) Comisia de jurisdictie a imputatiilor solutioneaza plangerea in cel mult 60 de zile de la data inregistrarii acesteia la comisie.
(4) Hotararea comisiei de jurisdictie a imputatiilor se considera definitiva si se comunica unitatii care are in evidenta debitul, precum si celor in cauza, in cel mult 15 zile de la pronuntare.